Hlavní obsah

Srba žádá vypověď exministra Kavana u soudu

Novinky, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba, který je spolu s dalšími třemi lidmi obžalován z přípravy vraždy novinářky Sabiny Slonkové, navrhl ve středu Krajskému soudu v Českých Budějovicích, aby byl vyslechnutý jako svědek i bývalý ministr zahraničí Jan Kavan.

Foto: HZS Zlínského kraje

Ilustrační foto

Článek

Požaduje rovněž předvolání Kavanovy dřívější náměstkyně na ministerstvu Heleny Opolecké.

Srba tak reagoval na posudek o své osobě, který vypracoval Zdeněk Matějka, jehož ve funkci sekretáře vystřídal. Kritická zpráva hovořila například o tom, že Srba jednal s podřízenými často velmi sprostě a vůči nadřízeným patolízalsky. Často se prý i mstil. Matějka v hodnocení rovněž uvedl, že Srba ho často obcházel v době, kdy mu byl ještě podřízený a věci řešil rovnou s Kavanem.

"Tato zpráva obsahuje lži a polopravdy a beru ji jako mstu vůči mojí osobě," konstatoval ještě Srba.

Srba se střetl s Tomšovicovou

Soud se jinak ve středu zabýval čtením listinných důkazů, mezi nimiž byly zápisy ze sledování obžalovaných, domovní prohlídky.

O rozruch se v soudní síni postaral v závěru jednání ostrý střet mezi Srbou a prachatickou podnikatelkou Evou Tomšovicovou, u které si měl bývalý sekretář údajně vraždu objednat. Srba se jí prostřednictvím předsedy senátu Slavomíra Cirhana zeptal, proč vše okamžitě neohlásila na policii, či neinformovala samotnou novinářku, se kterou přes ředitele štiřínského zámku Václava Hrubého komunikovala.

"Zaprvé mi Srba vyhrožoval a zadruhé měl známé u policistů a byl by o všem okamžitě informován. Předváděl mi, jak rychle získává informace. Na novináře jsem se neobrátila z důvodu, že jsem pro ně nebyla známou osobností," odpověděla Tomšovicová, která se na oplátku Srby dotázala, zda jeho zadání o "rozbití a zavření huby" novinářky pochopila špatně. "Nic jsem si u vás nikdy neobjednal," prohlásil Srba.

Jeden z obžalovaných usnul

Naopak úsměv na tváři obžalovaných, vězeňské služby a některých obhájců i přísedících vyvolal spánek podnikatele Jiřího Slavíka, který měl v kauze obstarat semtex.

"Necítím se dobře, už včera jsem bral nějaké léky," omluvil se dopoledne Slavík předsedovi senátu. Podnikatel usnul i po polední přestávce.

Srbův obhájce Miroslav Kříženecký Právu po skončení středečního projednávání řekl, že zvažuje podat stížnost zřejmě na vězeňskou službu v Českých Budějovicích. "Kdykoliv jde můj mandant na návštěvu se mnou, tak ho svléknou donaha a musí dělat deset až patnáct dřepů. V pondělí to odmítl, a tak ho nechali nahého stát jen tak deset minut. Dnes posmrkával a vyhledá samozřejmě lékařskou pomoc," konstatoval obhájce.

Projednávání připravované vraždy bude u Krajského soudu v Českých Budějovicích pokračovat i ve čtvrtek. Zřejmě bude ale odročeno. "Ještě nevím na kdy," uvedl předseda senátu Slavomír Cirhan.

Reklama

Související témata:

Související články

Srba: vraždu Slonkové jsem si neobjednal

Celodenním výslechem bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí a agenta vojenské rozvědky odstartovalo v pondělí u Krajského soudu v Českých...

Tomšovicová: Srby jsem se bála

Výpověďmi plných rozporů pokračoval ve středu u Krajského soudu v Českých Budějovicích třetí den projednávání případu údajně chystané vraždy novinářky Sabiny...

Výběr článků

Načítám