Hlavní obsah

Srba opět před soudem, tentokrát kvůli korupci

Právo, Petra Timoumiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podrobně ve středu senátu Městského soudu v Praze vylíčila Eva Tomšovicová uplácení při zadávání státních zakázek na rekonstrukci českých zastupitelských úřadů v zahraničí. Organizátorem korupčních aktivit je podle obžaloby Karel Srba, bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí. Spolu s nimi čelí obžalobě dalších sedm lidí.

Článek

Předražené zakázky z roku 2002 se týkají úřadů v Alžírsku a Keni. Výběrová řízení pro ministerstvo pořádala firma Certos. Vítězné společnosti byly stanoveny předem, za úplatu měly vyhrát Block a Avers. Podle státní zástupkyně Dagmar Máchové vznikla škoda při navýšení 8,73 miliónu korun. Ta přitom mohla být o dalších 19,7 miliónu vyšší, pokud by se uskutečnila i další zakázka v Chorvatsku. Z ní ale nakonec sešlo kvůli nevystavenému stavebnímu povolení.

Tomšovicová, která byla obžalovaná za napomáhání k trestnému činu přijímání úplatku, měla "všimné" od zástupců firem přebírat a předávat je pak Srbovi. "Svou vinu nepopírám, na korupci jsem se podílela, když jsem přenášela hotovost," vypověděla u soudu.

Výše úplatku přitom byla vždy stanovena předem podle tzv. klíče. Úplatek byl zakomponován do celkové ceny. Nabídky ostatních firem, které měly být vyřazeny, proto musely být na základě toho rovněž zvýšeny, aby se částka předem vybrané společnosti jevila jako nejnižší.

"Pokaždé se ale sumy lišily, přičemž Certos dostávala jedno procento ze smluvené ceny, Srba od sedmi do deseti procent, jednou ale dostal i pět miliónů korun," přiblížila Tomšovicová. Srba se pak podle ní o peníze musel dále dělit. "Aspoň mně to tvrdil."

Z úplatků prý nic neměla

Na procesu uplácení si přitom sama Tomšovicová nevydělala vůbec nic. "Nikdy jsem neobdržela ani korunu. Za služby poskytnuté Srbovi jsem získávala nadstandardní zdravotní péči pro sebe i svou rodinu. To byl opravdu jediný důvod, proč jsem to dělala," vysvětlila své konání. "Může se to zdát zvláštní, ale byla jsem několik let nemocná, matka mi zemřela v náručí, péči o zdraví blízkých jsem považovala za velmi důležitou," doplnila.

Srba, který čelí obžalobě z organizování porušování povinnosti při správě cizího majetku a z přijímání úplatku, svou vinu od začátku popírá. Výpověď Tomšovicové označil za lživou.

V souvislosti s případem byl dále obžalován Srbův nástupce Pavel Jaroš a bývalý ředitel finančního a investičního odboru ministerstva Aleš Šatánek, a to oba z porušování závazných pravidel hospodářského styku. Šatánek se už deset měsíců zdržuje v USA, od středy je stíhán jako uprchlý.

Zástupci společnosti Certos Tomáš Pfeffer a Jiří Sládeček čelí obžalobě z přijímání úplatku, Sládeček navíc i z nápomoci k porušování povinností při správě cizího majetku. Z podplácení pak byli obžalování Jiří Sitár ze společnosti Block a Josef Koška a Jan Koška z firmy Avers.

Srba a Tomšovicová jsou nyní ve výkonu trestu za přípravu vraždy novinářky. Srba byl odsouzen k osmi, Tomšovicová k šesti letům vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám