Hlavní obsah

Srážka autobusu s nákladním autem: 24 zraněných

PUKLICE

U Puklic na Jihlavsku se v pondělí před půl jedenáctou hodinou dopoledne srazil linkový autobus s nákladním autem. Celkem bylo zraněno 23 lidí, jde převážně o lehká zranění. Jak Právu řekl šéf vysočinské záchranky Jan Sedlák, vážné zranění utrpěl řidič autobusu a cestující, sedící za ním, způsobil střet zlomeninu dolní končetiny.

Foto: OZC Zlaté jablko
Článek

"Ke střetu došlo poté, co řidič nákladního auta vjel do protisměru," popsal karambol Jaroslav Bílek z Okresního ředitelství Policie ČR. Nehoda se stala na silnici třetí třídy v lesním úseku mezi obcemi Puklice a Střížov v okrese Jihlava. Na vozovce byla v daném místě vrstva ujetého sněhu, ošetřená posypem. Cesta se mezi stromy stáčí ve směru ke Střížovu do prava a vede z mírného kopce. Právě tudy jel nákladní vůz na přepravu dobytka, jehož 46letý řidič nehodu patrně způsobil. Linkový autobus jel v protisměru.

"Řidič nákladního auta vypověděl, že chtěl v zatáčce přibrzdit, ale smýklo se to a auto nešlo ovládnout. Proto byl přizván soudní znalec, aby konstatoval, zda mohla být příčinou technická závada," vysvětlil Právu vyšetřovatel Gustav Pokorný. Operační důstojník jihlavských hasičů Roman Muška doplnil, že řidič autobusu byl po srážce zaklíněný tak, že ho museli hasiči vyprostit. Podle primáře chirurgie jihlavské nemocnice Jana Procházky byl do nemocnice přijat pouze řidič, kterého bylo nutné operovat. Pacientův stav však lékař prozradit odmítl.

"Ambulancí prošlo 23 lidí. Pokud tedy mezi nimi byl někdo se zlomeninou, nevím o tom. Ale v tom případě nešlo o zranění, vyžadující hospitalizaci,"doplnil. "U 55letého řidiče i u té paní, která seděla za ním, šlo o zlomeniny dolních končetin. Na to, že se jednalo o takovou srážku, to dopadlo hodně dobře," uvedl ředitel jihlavské záchranky Jan Sedlák.

Pravděpodobný viník nehody byl jen lehce zraněný v obličeji, nehoda jím však zjevně hluboce otřásla. "Vůbec nechápu, co se stalo. Najednou mě to táhlo do leva a nemohl jsem to urvat," tvrdil řidič s dvacetiletou praxí bez nehody a dodal: "jel jsem maximálně třicítkou."

Reklama

Výběr článků

Načítám