Hlavní obsah

Sraz skinů se obešel bez zásahu policie

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Pod přísným dohledem několika desítek policistů se v sobotu v noci uskutečnil v Olomouci utajovaný koncert několika whitepower kapel, jehož se zúčastnilo na dvě stovky příslušníků hnutí skinhead a nacionalistů. (White Power - Bílá síla - dílo duchovního vůdce Americké nacistické strany Rockwella). Srazu se zúčastnili i skini ze Slovenska, Polska a Německa.

Článek

Podle představitele občanského sdružení Tolerance a občanská společnost Ondřeje Cakla repertoár kapel, které na koncertu vystupovaly pro uzavřenou společnost, obsahuje i neonacistické a rasistické texty. Z neprodyšně uzavřené hospody Na pile v Olomouci však přes zavřená okna nebylo možné rozlišit, jaké písničky zněly.

Na stínu v jedné ze stažených rolet v okně se sice na vteřinku kolem půlnoci zjevil obrázek šikmo zdvižené pravice, zda však šlo o hajlování, nelze doložit. Venku před hospodou se mladí muži v černých botách, strakatých kalhotách, s černými tričky s nápisy skinhead a s vyholenými hlavami chovali mírně a popíjeli pivo. Pouze v jednom okamžiku vhodil jeden ze skinů s hanlivým výkřikem kelímek s pivem směrem ke skupince novinářů. 

CD prodávají v Německu neonacisté

Kapely, které zde vystoupily, v minulosti několikrát účinkovaly pod hlavičkou organizace Blood Jsou součástí neonacistické whitepower scény, která má pobočky po celé Evropě. Například kapela Imperium vydala nedávno CD, které lze koupit v Německu u neonacistických distribučních firem.

"Tyto koncerty u nás pořádá Národní odpor, který v minulosti vznikl z organizace Blood, což je neonacistická organizace. Národní odpor se sdružuje jen s neonacistickými skupinami. V historii se hlásí například k hitlerovskému Německu, genocidě vůči židům a podobně. Na koncertech tyto skupiny, pokud neasistuje policie, hrají i písničky, které jsou rasistické a podněcují násilí," řekl Ondřej Cakl.

Policisté byli všude

"K porušení zákona nedošlo, neměli jsme důvod zakročit a koncert rozpustit. Vše jsme ale velmi podrobně sledovali a v záloze bylo dost policistů s adekvátními prostředky, abychom situaci zvládli," řekl kolem půl třetí ráno, kdy se již účastníci srazu rozcházeli, velitel policejní akce Miroslav Dostál.

Na silnici před restaurací i všude v bočních uličkách po celou dobu koncertu monitorovali dění policisté v civilu v civilních autech. Celé okolí bylo policisty obklopeno, na všech příjezdových cestách vždy v obou směrech stály uniformované policejní hlídky. Ty kontrolovaly všechna projíždějící auta a takřka všechny účastníky koncertu legitimovaly. 

Svolali se přes mobily

Koncertovat měly kapely Imperium z Českých Budějovic, další česká kapela Adler, BBR z Polska, Vandal z Ruska a slovenská skupina Patriot. "Kdo tam hrál, to vám raději neřeknu," sdělil se jeden z účastníků setkání Martin z Blanska. "Byla to dobrá akce, obvolali jsme se, sešli jako kamarádi, popili a poslechli muziku. Vzhledem k tomu, že to byla uzavřená společnost, tak nikdo nemůže mluvit o propagaci nacismu, kdybychom vyřvávali něco po ulici, tak to třeba propagace bude, takhle ne," dodal.

Uvedl, že převážná část byli skinheadi. "To je nejrozšířenější nacionální mládež, která se hlásí k národu. Ostatní jsou nacionalisti, národně uvědomělí lidé," řekl Martin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám