Hlavní obsah

Squateři se zabarikádovali na Cibulce, policie je sundala z věže

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ok, jap, lsi

Policisté zasahovali v usedlosti Cibulka v pražských Košířích proti squaterům, kteří v ní žili. Desítky lidí dostaly ráno od policie výzvu, aby objekt opustily. Smlouvu, na jejímž základě budovu squateři užívali, majitel vypověděl. Policie část obyvatel během dopoledne vyvedla, dvanáct jich zadržela. Několik lidí sundala z věže.

Vyklízení squatu CibulkaVideo: Novinky

 
Článek

„Na místě byl antikonfliktní tým, speciální pořádková jednotka a byl tam i státní zástupce. Uvnitř se nacházelo asi 50 až 70 lidí. Šest z nich jsme zadrželi, dva zajistili. Zadrženi byli také dva řidiči, kteří z místa odjížděli pod vlivem drog,“ řekl Novinkám mluvčí policie Tomáš Hulan.

Podle něj podal majitel objektu trestní oznámení kvůli neoprávněnému užívání objektu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Po jedenácté hodině byl do akce povolán také vyjednavač, který hovořil se čtyřmi lidmi, kteří se zabarikádovali ve věži. Hasiči pod věž připravili plachty, žebříky a do objektu šli s dýchacími maskami. Ze dvora byl slyšet hluk a křik. Čtveřici nakonec kolem poledne vyvedli těžkooděnci a pak převezli na služebnu. Jednoho muže odvezli záchranáři.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Hasiči se připravují na zásah v zámečku

„Je tady asi sto policistů, mají vodní dělo a řekli nám, že máme budovu do patnácti minut opustit,“ řekla dopoledne Novinkám squaterka Ema. Větší část obyvatel během dne odjela auty.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zasahuje ve sqatu CibulkaVideo: jap, Novinky

Majitel budovy Oldřich Vaníček v telefonickém rozhovoru ze zahraničí ČTK řekl, že se situaci snažil řešit smírem, nabízel dokonce obyvatelům odvoz věcí a náhradní ubytování, ale bez úspěchu. „Je to pro mě velice nepříjemná situace, pevně jsem věřil v dohodu. Včera (v úterý – pozn. red.) se ale do budovy nahrnulo dalších 50 lidí,“ uvedl.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policie sqatery vyvedla ven

Podle reportéra Novinek, který byl na místě, policisté celou oblast uzavřeli spolu s přilehlými ulicemi. „Venku se pohybovalo akorát několik squaterů, vodní dělo bylo uvnitř areálu,“ uvedl reportér. Lidem, kteří usedlost opouštěli, dělali policisté test na drogy.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policisté u squatu Cibulka

Squateři měli s majitelem empírového zámečku smlouvu na užívání, tu ale vlastník k 1. dubnu vypověděl. Usedlost jeho obyvatelé využívali ke koncertům a společenským akcím, přednáškám či ke čtení poezie.

Foto: Mapy.cz

Usedlost Cibulka

Usedlost Cibulka, jejíž historie sahá do 14. století, je dlouhou dobu neudržovaná. Před pěti lety se pokusila o její oživení skupina mladých lidí, která připravovala v objektu se souhlasem majitele kulturní projekty.

V listopadu 2008 tam ale propukl fyzický konflikt mezi obyvateli usedlosti a policií, která objekt prohledávala při pátrání po pachateli loupežného přepadení. Byli přitom zraněni tři policisté a čtyři squatteři byli obviněni z útoku na veřejného činitele. Majitel usedlosti se pak od squatterů odvrátil. Proti zákroku policie se konala demonstrace na Palackého náměstí.

Několik desítek lidí se na den vrátilo do statku v červenci 2009. Tehdy šlo o protest proti vyklizení vily Milada, kterou od roku 1997 také obývali squatteři. Znovu objekt obsadili v roce 2012, policie je opět vystěhovala. Po dalších jednáních aktivisté s majitelem Cibulky uzavřeli smlouvu, kterou ale vlastník ke konci letošního března vypověděl.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám