Hlavní obsah

V ledové sprše za trest děvčátko málem zemřelo. Matka a její přítel dostali podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Krajský soud v Českých Budějovicích ve čtvrtek uzavřel kauzu nepřiměřeného výchovného trestu, při kterém málem zemřelo čtyřleté děvčátko. Dvaatřicetiletému muži z Českých Budějovic vyměřil podmínečný trest na tři roky s pětiletou zkušební dobou i roční domácí vězení za to, že sprchoval v ledové vodě malé dítě, a ohrozil tak jeho život.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Obžalovaný pár u soudu

Článek

Jeho družka a matka děvčátka dostala podmínku 18 měsíců se zkušební dobou 36 měsíců. Podle soudního senátu nezkontrolovala zdravotní stav své dcery a nebránila muži, aby dívku takto trestal. Rozsudek zatím nenabyl právní moci, státní zástupkyně Dagmar Šimáková se odvolala proti trestu u 39leté matky.

Oběma obžalovaným hrozilo za ublížení na zdraví až dvanáctileté vězení. Podle soudu chtěl muž přinutit čtyřletou dívku loni 18. dubna k poslušnosti ledovou sprchou. Postavil ji do vany a sprchoval ji asi 25 minut, dívka ztratila rovnováhu, upadla do vany a zlomila si klíční kost.

Žil s manželkou a družkou. Tu znásilňoval a týral, o děti se nestaral, dostal sedm let

Krimi

Následně zavolala matka k dívce, která ztrácela i kvůli silnému podchlazení vědomí, zdravotní záchranáře. Děvčátko bylo v ohrožení života, ale naštěstí vyvázlo bez trvalých následků.

Bez zásahu záchranářů by nepřežila

„Obžalovaný se k činu v zásadě doznával. Nepřipouštěl si však zodpovědnost svého jednání. Obžalovaná pak popírala, že by se na činu přímo podílela,“ uvedl také v odůvodnění rozsudku soudce Ondřej Kubů s tím, že soud mohl vycházet pouze z ověřitelných důkazů a výpovědí obou obžalovaných i čtyřleté dívky. Ta uvedla, že ji sprchoval „strejda”.

„Pokud by nedošlo k okamžitému zásahu zdravotníku, vedlo by jednání obžalovaného podle znalců ke smrti," uvedl soudce.

Soud bral při rozhodování o trestu v potaz také dosavadní bezúhonnost obžalovaných i to, že dívka nemá trvalé následky. „Dospěli jsme u obžalovaného k názoru, že v tomto případě jsou dány mimořádné okolnosti pro snížení trestu. Pokud klademe za vinu obžalovanému, že trestal malé dítě naprosto nepřiměřeně, přísně, dostali bychom se do podobné pozice, kdybychom ho trestali nepodmíněným trestem,“ konstatoval Kubů. Upozornil, že součástí trestu je i roční domácí vězení a také resocializační terapie zaměřená na zvládání agresivity a empatii.

Za vraždu matky a dvouleté dcerky potvrdil soud ženě necelých 19 let vězení

Krimi

Žena se prý o dítě jinak starala vzorně, v tomto případě však chtěla vyhovět příteli, který jí vyčítal nedůslednou výchovu.

Proti trestu u ženy se na místě odvolala žalobkyně Dagmar Šimáková. „Ta právní kvalifikace u obžalované nezahrnuje na rozdíl od trestu u obžalovaného, že se jednalo o dítě mladší patnácti let. Soud měl možnost promítnout tuto skutečnost, že dítě bylo opravdu malé, do vyššího trestu,“ je přesvědčená Šimáková.

Pár spolu vydržel asi tři měsíce a krátce po činu se dvojice rozešla. Muž i žena mají stálé stabilní zaměstnání a doposud nebyli soudně trestáni.

Reklama

Výběr článků

Načítám