Hlavní obsah

Správci sítí můžou za špatnou práci skončit ve vězení

Právo, Radim Vaculík

Každý správce sítě i z té sebemenší firmy by si měl dát od ledna 2010 velký pozor. Pokud totiž začne platit nový trestní zákoník, bude mu hrozit za jeho špatnou práci vězení.

Článek

Klidně až dva roky za mřížemi může strávit už jen za to, že z hrubé nedbalosti zničí, pozmění nebo jen poškodí data v počítačovém systému, který má v zaměstnání na starosti, a způsobí tím svému zaměstnavateli škodu velkého rozsahu.

Přitom až dosud takovým lidem hrozil maximálně vyhazov od nadřízených či zaplacení škod způsobených jejich chybami. Za mříže mohli jít jen v případě, když úmyslně zneužili informace a data, která v rámci své práce spravovali či získali.

Nový trestní zákoník předložilo ministerstvo spravedlnosti a v současné době jej čeká projednávání v Senátu.

„Je to hodně zásadní věc, v této oblasti poměrně průlomová. Dotýká se to velkého množství lidí a vede to k tomu, aby podobnou činnost vykonávali už jen lidé, kteří této problematice rozumějí,“ řekl v pátek Právu vedoucí oddělení informační kriminality policejního prezidia Karel Kuchařík.

Podle něj jde i o prevenci, aby laici nemohli svou nezkušeností usnadnit počítačových pirátům, tedy hackerům, prolomení do systémů jednotlivých společností.

Seznam.cz: je to problém pouze firmy

Návrh však s nadšením nepřivítal technický ředitel nejnavštěvovanějšího českého vyhledávače Seznam.cz Vlastimil Pečínka. Podle něj jsou chyby zaměstnanců interní záležitostí v rámci společnosti.

„Nevím, jak se dokazují a posuzují trestné činy z nedbalosti. Podle mě je to problém firmy a managementu, pokud zaměstnává nekompetentní lidi. Nedbalost vidím jako porušení interních směrnic a ty nemohou být stavěny na úroveň zákonů ČR, a tedy trestně stíhat zaměstnance,“ sdělil Právu Pečínka. Úmyslné poškození systémů je podle něj už jinou věcí.

Trestný i zásah do cizích zpráv

Nový trestní zákoník v otázce počítačové kriminality jednoznačně přitvrdil a přinesl s novými paragrafy i další zásadní změny.

Například až na dva roky může skončit ve vězení ten, kdo nějakým způsobem zasáhne do datových, textových, hlasových, obrazových či zvukových zpráv posílaných přes internet či do e-mailu konkrétnímu příjemci, nebo kdo prozradí či využije tajemství posílaná v těchto zprávách, jež nejsou určeny jemu.

Pokud by byl členem organizované skupiny, může dostat až tři roky vězení. Když se bude jednat o úředníka, zaměstnance pošty či telekomunikační firmy, hrozí mu i pět let za mřížemi a v případě, že způsobí škodu velkého rozsahu, dokonce až deset let.

Trestní zákoník se také pouští do boje s těmi, kteří prostřednictvím počítače získali neoprávněně cizí data, karty, osobní či utajované údaje, přístupová hesla a kódy, ale nijak s nimi nepracovali.

Až dosud byl totiž trestně postižitelný jen ten, kdo taková data zneužil či prodal. Nyní jen za pouhé jejich držení hrozí podezřelým rok vězení, v případě člena organizované skupiny až tři roky a za velký zisk až pět let za mřížemi. S touto změnou zástupce Seznamu.cz Pečínka souhlasí.

Neúspěšní hackeři, pozor!

Stejné tresty mohou nově dostat také ti, kteří u sebe pouze přechovávají nástroje, zařízení či prostředky včetně počítačového programu, které mohou vést k neoprávněnému přístupu do cizího počítače nebo systému.

„Je-li trestné držet nelegálně ruční zbraň, pak má smysl uvažovat o trestnosti držení některých nástrojů pro průnik do cizích systémů. Potíž je v tom, že se pohybujeme ve virtuálním světě a posoudit, co je zbraň a co ne, je složité. A tak ze zákona zůstane možná jen bubák,“ komentoval tuto novinku Pečínka.

O svou bezúhonnost by se ale rovněž měli začít obávat i dosud neúspěšní hackeři, kteří se opakovaně, ale bez výsledku, pokoušejí cíleně dostat do cizích systémů, kódů a programů. Zatím jsou v očích policie beztrestní, ovšem i na ně už myslí nový trestní zákoník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám