Hlavní obsah

Správce Březinova lihového skladu má strávit ve vězení přes devět let

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Krajský soud v Olomouci vynesl v úterý rozsudky nad dvěma posledními muži obžalovanými v kauze takzvané lihové mafie Radka Březiny. Trest vězení devět let a dva měsíce uložil Ivanu Kováříkovi, který byl správcem skladu v Ostravě, kde hlavní organizátor podvodu s nezdaněným lihem vyrobený alkohol ukrýval. Tomáše Pantlíka, který se staral o sklad v Olomouci, naopak soud zprostil obžaloby.

BEZ KOMENTÁŘE: K soudu se dostavil jen obžalovaný Tomáš PantlíkVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Rozsudky nejsou pravomocné. Státní zástupce se proti verdiktu v případě Pantlíka na místě odvolal, v případě Kováříka si ponechal lhůtu pro odvolání. Pro Kováříka požadoval trest o sedm měsíců přísnější, pro Pantlíka minimálně podmíněný trest.

Podle žalobce oba muži o Březinových nelegálních obchodech věděli a buď se na nich podíleli, nebo kryli jeho činnost. Krajský soud se případem zabýval již podruhé. Kovářík od něj v prosinci 2015 dostal stejný trest jako nyní. Pantlíkovi, který jako jediný nebyl souzen za účast na organizované skupině, uložil soud podmíněný trest. Oba se odvolali a vrchní soud v červnu 2017 případ vrátil krajskému k novému projednání s tím, že jejich zavinění není zcela bez pochybnosti prokázáno a je potřeba doplnit dokazování. Oba žádali zproštění obžaloby. Vinu odmítli.

Například Kovářík podle svých slov netušil, že se ve skladu nacházejí barely plné lihovin. To však u soudu zpochybnil svědek Lubomír Kaláč, Březinův spolupracovník, který navážel lihovinu do jednotlivých skladů. „Musel o nezákonném obchodu s lihem vědět,“ uvedl.

Byl potrestán v jiné kauze

Tím podle soudce Eduarda Ondráška potvrdil vinu obžalovaného. „Patřil (Kovářík) od počátku do původní skupiny, která trestnou činnost kolem nezdaněného lihu prováděla,“ zdůraznil soudce s tím, že jeho podíl na celkové škodě, která státu vznikla, činí přes 360 milionů korun.

Kovářík byl potrestán i za starší část kauzy – čištění lihu v Ostravě v letech 1998 až 2001, který měl poté sloužit k nelegální výrobě alkoholu. Do skladů v Ostravě v Mariánských Horách nechal Radek Březina denaturovaný líh navážet až čtyřikrát týdně. Tajným potrubím byl přečerpáván do vedlejší Likérky Daněk. Odtud pak byl vyčištěný a zbavený příměsí odvážen odběratelům bez zaplacení spotřební daně. Soud uvedl množství 1,3 milionu litrů lihu.

Lihový boss Březina tlačil na svědky a chtěl uplatit policisty i soudce, tvrdí žalobce

Krimi

Pantlík byl správcem skladu s lihem v prostorách bývalé sladovny v Olomouci-Holici. Škodu, která státu na daních vznikla jen kvůli lihu z tohoto skladu, vyčíslil již dříve státní zástupce na více než 32 milionů korun.

Pantlík se snažil podle obžaloby koncem září 2012 zatajit před policisty, že sklad patří Radku Březinovi, tím, že k němu podepsal falešnou nájemní smlouvu s neexistujícím podnikatelem. Toho policie při vyšetřování hledala a ztrácela přitom čas, který se členové gangu pokusili využít k likvidaci nelegálního lihu. „Neprokázalo se, že by jednal v úmyslu dopustit se trestného činu,“ odůvodnil zprošťující verdikt soudce.

Škoda šest miliard

V případu s rekordní škodou na daních ve výši téměř šest miliard korun bylo původně obžalováno osm mužů, sedm z nich bylo podle obžaloby členy organizované skupiny. Zbývajících šest mužů již bylo za obchody s nelegálním lihem pravomocně odsouzeno. Nejvyšší trest 13 let dostal šéf mafie Radek Březina, jeho bratru Tomášovi nakonec Nejvyšší soud snížil původně šestiletý trest na 3,5 roku. Tomáš Březina je také jako jediný již na svobodě, před časem byl podmínečně propuštěn. Vrchní soud rozhodl také o propadnutí veškerého majetku Březinových.

Lihová mafie obchodovala s nelegálním lihem v letech 2004 až 2013. Líh, který neprošel denaturací, ukrývali v podzemních nádržích v areálu firmy Morávia-Chem, kterou skrytě vlastnil Radek Březina. Líh nezatížený spotřební daní poté odvážely kamiony přímo odběratelům nebo do tajných skladů v Ostravě, Olomouci, Stojčíně na Pelhřimovsku, v Háji u Duchcova, ve Valašském Meziříčí a v Hrobicích. Soud množství tohoto lihu vyčíslil na 20,8 milionu litrů.

Rozsáhlé obchody s nezdaněným lihem, za kterými jako hlavní organizátor stál Radek Březina, vypluly na povrch na podzim 2012, kdy se v ČR objevila úmrtí způsobená nelegálně vyrobenými lihovinami s jedovatým metylalkoholem. Kvůli kauze, v níž tyto lihoviny způsobily do února 2014 celkem 48 úmrtí, se policie soustředila také na pátrání po nelegálních výrobnách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám