Hlavní obsah

Spor o Foglarovo dědictví se vrací na začátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 3 se musí znovu zabývat žalobou Petra Foglara o určení neplatnosti závěti jeho strýce, spisovatele Jaroslava Foglara. Ve středu o tom rozhodl pražský městský soud. Kauza se táhne už pátý rok a je v podstatě znovu na začátku.

Foto: radnice Prahy 13

Starosta ing. David Vodrážka při slavnostním oceňování pedagogů

Článek

Spisovatelův synovec Petr Foglar podal žalobu kvůli dědictví už před pěti lety. Podání žaloby o určení neplatnosti závěti přikázal v roce 1999 dědický soud, který dědické řízení do definitivního rozhodnutí o závěti přerušil.

Obvodní soud v případu dosud vynesl tři rozsudky. Nejdřív přiřkl dědictví spisovatelovu synovci. Po zrušení rozsudku odvolacím soudem padl verdikt opačný. I ten ale odvolací soud zrušil. V roce 2004 rozhodl obvodní soud ve prospěch nadace, která nese spisovatelovo jméno, protože soudkyně prohlásila žalobu za špatnou. 

"Žaloba měla znít, že někdo je, či není dědicem," prohlásila. "Pokud bude zamítnutí žaloby pravomocné, nezbude panu Foglarovi nic jiného než podat novou žalobu na určení, že je dědicem," řekl tehdy novinářům Foglarův právní zástupce Martin Kopecký.

Foglar byl prý slepý

Nejasnosti okolo závěti se objevily záhy po Foglarově smrti. Hodnota pozůstalosti je odhadována asi na deset miliónů korun a nejcennější část tvoří autorská práva.

Foglar zemřel v lednu 1999 ve věku 92 let a z jeho příbuzných žije právě jen synovec Petr, na kterého si ale v testamentu nevzpomněl. Synovec tvrdí, že jeho strýc při podepisování závěti netušil, co obsahuje. V té době už byl téměř slepý, takže byl při čtení odkázán na pomoc druhých lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám