Hlavní obsah

Foglarův synovec prohrál spor o dědictví spisovatele

Novinky, Lenka Kadeřávková
PRAHA

Synovec slavného spisovatele, autora Rychlých šípů Jaroslava Foglara, v úterý prohrál soudní spor o dědictví po svém proslulém strýci. Podle rozsudku Obvodního soudu Prahy 3 tak veškerá autorská práva a majetek, který se odhaduje na zhruba deset miliónů, připadne Nadaci Jaroslava Foglara.

Foto: HZS
Článek

Nadaci literát v roce 1996 společně se svými přáteli založil, stal se jejím předsedou a následně jí v témže roce, tedy tři roky před svou smrtí, odkázal celé své vlastnictví. Okolnosti sepisování závěti však následně zpochybnil jeho jediný žijící potomek Petr Foglar (67) a obrátil se na soud.

Soudkyně Kateřina Sixtová v úterý žalobu proti Nadaci zamítla a testament označila za platný. Toto soudní rozhodnutí je zcela protichůdné proti předchozímu z března roku 2001. Obvodní instance totiž původně věc uzavřela tak, že jmění náleží Petru Foglarovi, protože notářka nedodržela postup při sepisování závěti a spisovatel se nemohl seznámit s jejím zněním kvůli očním problémům.

Odvolací soud však tento rozsudek zrušil a vrátil věc k novému projednání. Soudkyně Sixtová změnu v rozhodnutí odůvodnila slovy : "Soud je jednak vázán názorem odvolacího pražského městského soudu a jednak znalec z oboru očního lékařství potvrdil, že zustavitel se s obsahem závěti byl schopen seznámit." Lékař totiž uvedl, že Foglar v uvedenou dobu sice viděl velice špatně, nicméně za pomocí brýlí a lupy či lupy samotné mohl uvedený list přečíst.

Bylo to překvapení

Rozhodnutí v soudní síni vyvolalo značné překvapení. Rozpačitý Petr Foglar okomentoval průběh slovy : "Čekal jsem, že to nějak takhle dopadne. Nechtěl jsem prohrát, ale rozsudek je takový jaký je," řekl a dodal, že se pravděpodobně odvolá.

Jednání bylo přítomno nemálo diváků, kteří podle jejich vlastních slov se s Foglarem dobře znali ze skautských oddílů. "Především bych byl rád, aby soud rozhodl spravedlivě, tedy ve prospěch té strany, které to Jaroslav Foglar odkázat chtěl. Osobně si však myslím, že Foglar chtěl majetek věnovat Nadaci," uvedl majitel agentury a nakladatelství Ostrov Jiří Stegbauer. Ostatní na chodbě soudu přikyvovali.

Nepříliš jasná však zůstává otázka, jak Nadace s uvedeným jměním, v případě že rozsudek nabude právní moci, naloží. Její právní zástupce Dan Loukota ani likvidátor František Veselý se totiž na dotaz novinářů vyhýbali přesné odpovědi. Bez dalších podrobností pak uvedli, že "Nadace je určena pro financování aktivit ve prospěch mládeže." Nadace je od roku 1999 v likvidaci.

Spisovatel Foglar zemřel na počátku roku 1999 ve věku nedožitých 92 let. Jeho synovec, který prý do té dob o testamentu nevěděl, nejprve nehodlal soudní řízení iniciovat s odůvodněním, že nemá takové argumenty, které by u soudu obstály. Ještě během roku 1999 však své rozhodnutí změnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám