Hlavní obsah

Spor bratří Rathů o otcovo dědictví: Otec s bratrem skončil, řekl bývalý hejtman

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výslechem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha pokračoval v pátek u Obvodního soudu pro Prahu 6 spor bratří Rathových o dědictví jejich zesnulého otce Ratmíra. David Rath u výslechu mimo jiné soudu sdělil, že měl jeho bratr udat svého otce na policii.

Foto: Koláž Novinky.cz a Právo

David Rath (vlevo) a jeho bratr Michal Rath

Článek

Ratmír Rath se podle svého syna Davida asi rok před svou smrtí s Michalem údajně pohádal.

„Otec mi řekl, že bratrovi zakázal, aby ho vůbec navštěvoval. Řekl: ‚Chtěl jsem ti říct, že s Michalem končím, že s ním nechci mít nic společného. Dej si na něj pozor, udal mě na policii a neustále mi vyhrožuje a nadává,‘ “ uvedl David Rath u soudu. Podle něj se to mělo týkat zhruba devíti milionů, které zajistila policie při domovní prohlídce v domě Davida Ratha v Hostivici a o kterých Ratmír Rath u soudu se svým synem Davidem prohlásil, že jsou jeho.

„Nevěřil jsem, že by se bratr spojil proti otci s nějakým policejním orgánem. Otec byl přesvědčený, že bratr začal spolupracovat s policií proti němu a že ho chtěl udat nebo udal. Nespecifikoval, jakého trestného činu se to mělo týkat,“ dodal nicméně David Rath, kterému prý otec kladl na srdce, aby si dal na Michala pozor a nevěřil mu, protože je „mimořádně zákeřný“.

Soud se táhne přes dva roky

Michal Rath podal žalobu v roce 2016, páteční jednání bylo první po více než roce. Další jednání soudkyně odložila na neurčito kvůli zadání posudku z oboru kardiologie, který by měl uvést, v jakém stavu Ratmír Rath svou závěť psal.

Než v roce 2014 otec obou bratrů zemřel, odkázal v závěti veškerý majetek Davidovi. Údajně jde o dvacet milionů korun a zahraniční konta. Právě starší z bratrů Michal se žalobou na Davida snaží závěť zvrátit. Namítá, že se nejedná o holografní závěť, tedy že text není psán rukou Ratmíra Ratha, zpochybňuje i jeho podpis, který podle něj mohl být nahrazen mechanickým razítkem.

Podle bývalého hejtmana závěť splňuje veškeré podmínky stanovené zákonem, otec ji podle Davida Ratha podepsal za přítomnosti nestranného svědka, svojí rukou, několik měsíců před smrtí.

Žalobu pak David Rath označil za neslušnou a nechutnou, vzhledem k tomu, že se Michal Rath o svého otce na sklonku jeho života údajně nestaral a veškerou péči nechal na něm.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám