Hlavní obsah

Spis katarského prince vyvolal roztržku mezi policií a ministerstvem

PRAHA

Kauza katarského prince, který měl v Praze zneužívat nezletilé dívky, dosahuje až absurdních rozměrů. Policie začala prověřovat, zda ministr Němec postupoval správně, když žádal vydání obviněného do Kataru. Problémem se však stalo i pouhé předání spisu. Policejní mluvčí ve středu obvinila ministrova mluvčího Petra Dimuna z nestandardního chování.

Článek

"Policejní prezídium ČR důrazně odmítá výroky tiskového mluvčího ministerstva spravedlnosti, které zazněly v reportáži televize Nova uveřejněné v hlavní zpravodajské relaci 18. dubna 2005. Tiskový mluvčí v příspěvku kritizuje postup kriminalistů, kteří se dostavili na Ministerstvo spravedlnosti... ," uvedla mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová.

Informace, že "policisté prakticky přepadli ministerstvo spravedlnosti jako na divokém západě", se podle Kosinové nezakládá na pravdě. Tiskový mluvčí argumentuje tím, že se policisté odmítli legitimovat, což je povinností každého při vstupu do budovy jakéhokoliv ministerstva a domáhali se spisu přesto, že nebyl přítomen odpovědný pracovník ministerstva. Také dodal, že policisté získali spis až při druhé návštěvě úřadu, kdy "už se chovali o řád slušněji".

K tomu Kosinová sdělila, že policisté řádně prokázali svoji příslušnost k Policii ČR všem kompetentním osobám na ministerstvu při své první i druhé návštěvě. Pokud tak neučinili při vstupu do budovy, tak prý jen proto, že k tomu nebyli nikým vyzváni. Po budově ministerstva se pohybovali pouze za doprovodu jeho pracovníků.

"Za nestandardní naopak považujeme chování tiskového mluvčího, který slovně napadal policisty pro jejich požadavek o vydání spisu vůči nekompetentním pracovníkům ministerstva. Podle platné právní úpravy je ale povinen vydat věc důležitou pro trestní řízení každý, kdo ji má u sebe s tím, že tato ediční povinnost není omezena jen na vedoucí pracovníky," ohrazuje se Kosinová.

Princ už těžko odcestuje

Naděje katarského prince Hámida bin A. as-Sáního stíhaného za údajný sex s nezletilými, že se vrátí do své rodné země, je stále menší.  Soud, od kterého se očekávalo, že přeruší trestní řízení a umožní Sáního předání katarským orgánům, totiž ve středu zpochybnil oprávnění ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU) rozhodovat o předání případu do Kataru.

"Jediným orgánem, který je oprávněn navrhnout předání případu do cizí země, je orgán, který vede řízení, v tomto případě soud. Ministerstvo zde funguje jen jako jakási servisní organizace, která zprostředkuje komunikaci," řekla soudkyně Monika Křikavová.

Reklama

Související články

Soud nepřeruší stíhání katarského prince

Člen katarské královské rodiny Hámid bin Abdal Sání, obviněný v Česku ze sexuálních kontaktů s nezletilými dívkami, si na cestu domů bude muset ještě počkat....

Výběr článků

Načítám