Hlavní obsah

Špíno, řvali v Plzni na Syřana. Zbil je obuškem

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři roky prodává Mohamad Yzan Ramadan ve stánku s občerstvením v Plzni. Tam za ním v dubnu 2017 přišla dvojice skinů a začali na něj pokřikovat, že je smradlavá špína, a další rasistické urážky. Pětadvacetiletý Syřan si to ale nenechal líbit, vyběhl ven a oba holohlavé mladé muže ve věku 24 a 27 let přetáhl obuškem.

Syřan před soudemVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Za výtržnictví a pokus ublížení na zdraví skončil před plzeňským okresním soudem. Ten mu ale žádný trest neuložil. Odůvodnil to tím, že pouze reagoval na zavrženíhodné jednání poškozených, za které byli také oba pravomocně odsouzeni. Opačného názoru byl ale žalobce, jenž se na místě okamžitě odvolal.

„Co je mi kladeno obžalobou za vinu, je pravda a lituji toho. Nikdy bych to ale neudělal, kdyby mně rasisticky nenadávali a nechali mě na pokoji,“ prohlásil před soudem Ramadan. K samotnému incidentu ale vypovídat odmítl. Komentovat nechtěl ani rozsudek.

Hanlivé nadávky psychicky neunesl a spravedlnost vzal do vlastních rukou
David Protiva, soudce

„Hanlivé nadávky psychicky neunesl a spravedlnost vzal bohužel do vlastních rukou. Naplnil tak všechny znaky žalovaných trestných činů,“ konstatoval samosoudce David Protiva. Podle něj je společenská škodlivost jednání obžalovaného výrazně snížena neomluvitelným chováním poškozených.

„Když vezmu v potaz doznání a projevenou lítost, je samotné projednání věci před soudem dostačující k nápravě obžalovaného. Proto jsem upustil od potrestání. Navíc je třeba také zohlednit dobu, která od konfliktu uběhla. Během ní se obžalovaný nedopustil žádného dalšího porušení zákona,“ zdůvodnil své rozhodnutí Protiva.

S verdiktem ale nesouhlasil státní zástupce Robert Merkun a okamžitě se proti němu odvolal. Podle něj byla reakce obžalovaného nepřiměřená a nelze mu to prominout. „Soud by měl panu obžalovanému, který je cizím státním příslušníkem, dát jasně najevo, že se prostě tímto způsobem na území České republiky chovat nelze, a pokud se tak chovat bude, přijde sankce,“ prohlásil Merkun.

„Odvetu nelze akceptovat“

Konflikt už jednou okresní soud projednával. Letos v únoru dospěl k závěru, že jednání poškozených je pro obžalovaného natolik velkou polehčující okolností, že není přiměřené, aby se věcí vůbec zabýval a čin spojoval s jeho trestní odpovědností. Spis proto postoupil k vyřízení přestupkové komisi.

Krajský soud ale jeho rozhodnutí z podnětu státního zástupce zrušil. Nesouhlasil s tím, že fyzický útok obžalovaného lze ospravedlnit předchozím chováním poškozených a tvrdit o útoku, že není trestným činem.

„Za situace, kdy jednání poškozených zůstalo pouze ve verbální rovině, nelze odvetu obžalovaného akceptovat,“ uvádí se v rozhodnutí krajského soudu, který upozornil na to, že obžalovaný oba poškozené napadl dokonce se zbraní, za niž lze teleskopický obušek považovat.

„V takový případech nemůžeme připustit, aby pachatelé takového jednání brali tímto způsobem zákon do svých rukou,“ uzavřel tehdy krajský soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám