Hlavní obsah

Špičky pravicových radikálů se účastní demonstrací, když zasáhne policie, utíkají

Novinky, for

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na demonstracích z posledních týdnů v Českých Budějovicích a v Duchcově byly podle zjištění Novinek známé tváře pravicových radikálů, kteří už za sebou mají kriminální minulost. Redakce napočítala nejméně šest mužů, kteří se demonstrací zúčastnili, ale jakmile došlo k potyčkám s policií, zmizeli ze scény. Na demonstrace také zvou fotbalové hooligans, kteří se pak s policisty perou.

Špičky pravicových radikálů stojí za protiromskými demonstracemi Video: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Asi nejdůležitější osobou ve výčtu radikálů je Martin Hrach alias Jiří Lála, který na svém facebookovém profilu zveřejnil jména zasahujících policistů. Hrach je bývalý voják, který spravuje server radicalboys. Policie ho zadržela minulý týden při nepokojích v Českých Budějovicích.

Dalším účastníkem nepokojů a radikálem je pořadatel neonacistických koncertů Michal Moravec. Byl podezřelý v jedné z největších razií proti neonacistům (Detektivové policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu operaci nazvali Akce Power.), při které kriminalisté zadrželi desítky osob. Případ začal projednávat brněnský soud v únoru a na lavici obžalovaných usedlo 18 extrémistů.

Foto: Novinky

Pravicoví extremisté

„Policie má podobné záběry a zabývá se každým narušením veřejného pořádku. V souvislosti se symboly ale v našem případě vyhotovení znaleckých posudků trvá i několik měsíců,“ informoval Novinky mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner s tím, že policistům není šestice osob zachycených na videu neznámá a veškeré jejich případné protiprávní jednání policie prověřuje.

Neméně důležitou osobou účastnící se nepokojů je také Lukáš Stoupa, který byl v minulosti jedním z vůdců Národního odporu. Byl na kandidátce do voleb za stranu DSSS a důležitým člověkem ve spojení s německými extrémisty. Byl několikrát stíhán za napadení a ve vězení strávil dva a půl roku.

Jednomu ze zasahujících policistů bylo podle zjištění Novinek přes sociální sítě vyhrožováno znásilněním dcery. „Z taktických důvodů se nebudeme k případu zatím vyjadřovat,“ reagovala na dotaz mluvčí pražské policie Jana Rösslerová.

Rvaček se účastní fotbaloví hooligans 

Někteří z pravicových radikálů mají za sebou kriminální minulost, a proto se účastní demonstrací jen do té doby, než zasáhne policie. Na bitky s policií zvou fotbalové hooligans, kteří se střetávají s policejními těžkooděnci. Policie má poznatky, že existuje propojení radikálních fotbalových fanoušků s hlavními účastníky demonstrací.

„Propojení soudobé neonacistické scény a fotbalových chuligánů je evidentní a prokázané již mnoho let. Jedná se nejen o personální propojení, ale zejména o propojení ideové ve smyslu propagace a zejména realizace fyzického násilí a agresivity,“ řekl Novinkám odborník na neonacistickou scénu, který si nepřál být jmenován.

Podle něj se v případě neonacistů jedná primárně o agresivitu vůči výlučným skupinám osob (Romové, židé, homosexuálové, političtí odpůrci, přistěhovalci apod.) - tedy na bázi rasismu, xenofobie popřípadě antisemitismu.

„V případě fotbalových chuligánů se jedná o agresivitu a násilí v zásadě vůči komukoli, koho si jako oběť aktéři označí. Na fotbale to je sice primárně a logicky fanoušek protivníka, ale může se jednat i o fanouška jakéhokoli jiného klubu, který je namnoze libovolně vybrán a který je nějakým způsobem vhodnou obětí,“ doplnil odborník. Podle něj si fotbaloví chuligáni často vybírají své spojence a odpůrce na základě dřívější spolupráce při násilných akcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám