Hlavní obsah

Soudkyně je přesvědčená, že v kauze zavražděného Honzíka nepochybila

– TÁBOR
Právo, Pavel Orholz

Soudkyně okresního soudu v Táboře Jana Provazníková, která rozhodla o tom, že Honzík Rokos, kterého našli policisté mrtvého na konci prosince v autě na Mostecku, bude v péči otce Romana Rokose, je přesvědčená, že v případě nepochybila. Uvedla to včera v rozhovoru s Právem.

Článek

Pětiletého Jana Rokose zavraždila podle policie jeho matka Antonie Stašková společně s přítelem Pavlem Greplem. Stašková dítě v létě otci nevrátila a od srpna s ním pobývala na neznámém místě. Honzíkův otec si stěžuje na postup policie i soudu, který podle něho měl vědět o dvou synech Staškové, kteří se nedožili prvního roku života. Domnívá se, že soud mohl už dříve povolit styk Honzíka a Staškové jen v jeho přítomnosti.

Jak ale soudkyně Provazníková uvedla, při prvním rozhodování o upravení vztahu matky a dítěte nikdo nežádal. První rozsudek u okresního soudu v Táboře rozhodl pouze o tom, že malý Jan Rokos bude svěřený do péče otce Romana Rokose. „Tento rozsudek z 22. 5. 2007 neupravoval právo matky na styk mezi ní Honzíkem, jelikož to žádná ze stran nežádala,“ sdělila Právu Provazníková a zdůraznila, že ani během jednání Roman Rokos nežádal, aby matka vídala dítě jen za jeho přítomnosti.

O mrtvých sourozencích nevěděla

Zaparkovaný automobil s mrtvým Honzíkem strážníci objevili při kontrole areálu bývalého kravína v Českých Zlatnících na Mostecku. Soud poslal kvůli vraždě Staškovou do vazby i s jejím devětačtyřicetiletým přítelem. Hrozí jim až výjimečný trest. Pitva prokázala, že příčinou smrti chlapce byly dvě bodné rány do hrudi.

Soudkyně Provazníková podobně jako otec Roman Rokos nevěděla v případě rozhodování o novorozeňatech, která matce Antonii Staškové už dříve zemřela. „I kdybychom tyto skutečnosti znali, rozhodla bych stejně, protože jak už jsem zmínila, rozsudek z 22. května neměl za cíl upravovat styk dítěte s matkou, protože tento návrh nebyl rodiči podán,“ vysvětlila Provazníková.

Styk mezi matkou a Honzíkem upravilo později až předběžné opatření, které Roman Rokos podal po únosu syna Staškovou 29. 5. loňského roku. „Předběžnému opatření jsem jako soudkyně vyhověla 4. 6. 2007 a 31. července navíc bylo vydáno usnesení, kterým soud nařídil odnětí dítěte z péče matky a předání do péče otce,“ popsala sled rozhodnutí Provazníková.

Podotkla, že její rozhodnutí ve věci Jana Rokose bylo přes odvolání matky potvrzeno krajským soudem. Podle ní soud z daných faktů rozhodoval ve prospěch Honzíka i otce v maximální možné míře. „Nemohu se však vyjadřovat k činnosti policie a toho, jak postupovala při pátrání po Janu Rokosovi,“ dodala Provazníková.

Výsledky policejní kontroly budou v úterý

Postup táborské policie při pátrání po pohřešovaném chlapci prověřila už skupina vnitřní kontroly jihočeské policejní správy. Výsledek však zatím policisté tají a chtějí ho zveřejnit až na úterní tiskové konferenci. Jak se Právu podařilo zjistit, kontroloři objevili určitá pochybení. „Mohu prozradit pouze to, že kontrola nebyla bezvýsledná,“ konstatoval jihočeský policejní mluvčí Jaroslav Beran.

Roman Rokos nyní čeká na závěr kontroly a podle výsledku se rozhodne, zda podá na postup policie stížnost. Pokud policie neuzná, že pochybila, chce podat stížnost řediteli jihočeské policie a na ministerstvo vnitra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám