Hlavní obsah

Soudcům hrozí soud, policie je viní z korupce

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice

Nestává se příliš často, aby policie navrhovala poslat k soudu samotné soudce a ještě kvůli korupci. Právě to ale nyní činí vyšetřovatelé z protikorupční policie (ÚOKFK), kteří navrhují obžalovat z přijetí úplatku dva muže v taláru z litoměřického okresního soudu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na lavici obžalovaných by mohli zasednout zkušený soudce Josef Knotek a jeho mladší kolega Ladislav Jelínek, společně s nimi pak i jedna soudní zapisovatelka a tři další lidé, kteří údajně úplatky dávali, přiblížil v pátek mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej.

„Náš útvar ukončil vyšetřování případu dvou litoměřických soudců a jedné soudní úřednice, obviněných z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku, spáchaných v souvislosti s rozhodovací činností soudce. V nejbližších dnech bude státnímu zástupci doručen návrh na podání obžaloby,“ řekl Právu Ibehej.

Doplnil, že v rámci vyšetřování policie zajistila náhradní hodnotu za výnos z trestné činnosti, tedy že zabavila obviněným stejný obnos peněz, jaký činily úplatky.

Má už pět korupčních skutků

Právu se podařilo zjistit, že ještě před ukončením vyšetřování detektivové v lednu rozšířili Knotkovo stíhání o další dva skutky korupce, takže nyní pro něj navrhují obžalobu kvůli celkem pěti různým případům přijetí úplatku, což v pátek potvrdila náměstkyně ústeckých krajských žalobců Lenka Bradáčová.

Doplnila, že obžaloba by mohla zamířit k soudu na konci května. Knotka detektivové viní z toho, že v jednom případě u druhého obviněného soudce Jelínka přes zapisovatelku zařídil, aby urychlil podmínečné propuštění leasingového podvodníka.

Mladý muž v taláru to skutečně udělal a dostal za to údajně láhev whisky, zatímco Knotek prý třicet tisíc korun, z nichž pět tisíc předal aktivní zapisovatelce, nyní rovněž stíhané.

Podruhé zase Knotek u sebe údajně schovával spis odsouzeného mladíka z Litoměřic tak dlouho, až vypršela lhůta pro jeho nástup do vězení. Mladík se tam měl přitom vrátit k odpykání zbytku původního šestiměsíčního trestu, a to kvůli porušení podmínky, když ve zkušební lhůtě spáchal další trestný čin.

Ze třetího skutku korupce pak policisté obvinili Knotka loni v prosinci, jak Právo jako první informovalo. Litoměřický soudce údajně slíbil za úplatek pohybující se do deseti tisíc korun ovlivnit loni na podzim rozhodnutí v jedné trestní kauze.

Nicméně peníze prý nikdy nedostal, naopak skončil za mřížemi. Jelínek je stíhán na svobodě, nicméně oba muže svlékl do vyřešení případu z taláru ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám