Hlavní obsah

Soudci hrozí v kárném řízení trest za opisování textů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Kontroverznímu soudci Vrchního soudu v Praze Zdeňku Sovákovi hrozí, že bude v kárném řízení potrestán kvůli několik let starému případu opisování odborných textů. Projednání Sovákova provinění prosazuje jeho někdejší nadřízená, předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová.

Článek

Odvolala se proti rozhodnutí senátu vrchního soudu, který kárné řízení zastavil. Případem se proto bude 5. září zabývat nadřízený kárný senát Nejvyššího soudu, řekl v pátek mluvčí NS Petr Knötig.

Sovák byl kvůli opisování i trestně stíhán, ovšem s poškozenými kolegy se dohodl na mimosoudním vyrovnání. Pražští soudci proto poté zastavili i kárné řízení. Podle Brožové to ale byla chyba.

Může přijít o talár

"Zastavení trestního stíhání a narovnání není totožné se zastavením kárného řízení," uvedla Brožová podle Knötiga v odvolání. Sovák prý svým jednáním porušil povinnosti soudce a ohrozil důvěryhodnost justice. Nejpřísnější trest, který může kárný senát uložit, je odejmutí taláru. Mírnějším postihem jsou srážky z platu.

Sovák byl již dvakrát dočasně zproštěn výkonu funkce soudce. Poprvé to bylo v době, kdy ještě jako soudce Nejvyššího soudu čelil trestnímu stíhání kvůli opisování právnických textů. Ministr spravedlnosti Pavel Němec se ale v lednu 2005 rozhodl opatření zrušit.

Po roce však Sováka znovu funkce zprostil kvůli kontaktům se členy skupiny kolem ústeckého soudce Berky, kteří mu prý pomohli zahladit dopravní nehodu, kterou způsobil v roce 2003 pod vlivem alkoholu.

"Jednání JUDr. Sováka je zcela neslučitelné s postavením soudce a ohrožuje důvěru veřejnosti v nezávislé a nestranné rozhodování soudů," uvedlo tehdy ministerstvo spravedlnosti. Nyní Sovák znovu pracuje u Vrchního soudu v Praze. "Je členem evidenčního senátu," řekl mluvčí pražského soudu Jan Fořt.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám