Hlavní obsah

Soudce Studnička měl rozpracovaných 14 kauz, některé se asi vrátí na začátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Soudce ostravského krajského soudu Miloslav Studnička, který v pondělí za nejasných okolností zemřel ve svém domě ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku, měl rozpracovaných 14 kauz. Některé se asi budou muset opakovat, řekla mluvčí soudu Lucie Böhmová. Příčinu úmrtí má objasnit úterní pitva, informace by měly být známy po 14. hodině.

Foto: Aleš Honus, Právo

I v úterý pracovali na místě nálezu těla soudce Miloslava Studničky policisté.

Článek

Studnička, který se věnoval trestnímu právu, měl v současnosti na starost 14 případů. Některé ještě čekaly na zahájení, další byly v běhu či se blížily k vynesení rozsudku. Spisy budou rozděleny mezi další soudce.

"Obžalovaní a státní zástupce mohou souhlasit s přečtením podstatného obsahu protokolu o dosavadním hlavním líčení. Pokud by některá ze stran nesouhlasila, tak budou všechny důkazy provedeny znovu. Jednalo by se o výslechy obžalovaných, svědků, znalců a další důkazy," řekla mluvčí s tím, že některé případy se pravděpodobně opakovat budou.

Kolegovu památku lidé pracující v budově krajského soudu uctili vyvěšením dvou černých praporů u každého z vchodů. U hlavního vchodu je pod pamětní tabulí čerstvá kytice s černou stuhou. Také u dveří Studničkovy kanceláře je kytice bílých květů a zapálená svíčka.

Studnička řešil mimo jiné kauzu žhářů z Vítkova na Opavsku, kteří vhodili zápalné láhve do domu romské rodiny. Čtveřici extremistů soudní senát pod vedením Studničky uložil výjimečné tresty. Tělo Studničky policisté našli v pondělí odpoledne v rodinném domě ve Frenštátu pod Radhoštěm. Pátrání po soudci iniciovali zaměstnanci soudu, když v pondělí nepřišel do práce.

Výsledky pitvy mohou být už odpoledne

Možná už v průběhu odpoledne by mohla policie zveřejnit podrobnosti ke stavu vyšetřování Studničkova tragického úmrtí, podle způsobu smrti se hovoří o sebevraždě i o vraždě.

Předběžný, i když možná nikoliv definitivní závěr, by měla přinést soudní pitva, která začala v úterý dopoledne. „Počítáme s tím, že snad kolem 14. hodiny bychom mohli zveřejnit nové informace,“ uvedla mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Některá média spekulují i o tom, že Studnička mohl být napaden svými psy, které choval ve velkém počtu. To je ale podle informací Práva naprosto vyloučeno.

„Je to samozřejmě spekulace, šlo převážně o štěňata. Těch psů bylo skutečně hodně, ale je vyloučeno, že by na majitele mohli zaútočit a způsobit mu smrtelné zranění,“ řekl zdroj seznámený s případem, který se navíc se soudcem osobně znal.

„Byl to takový samotář, ti psi byli jeho vášní a bylo o ně dobře postaráno, byť to samozřejmě byla při takovém počtu divočina,“ dodal zdroj.

Podle aktuálních informací strážníci na místě odchytili dvacet zvířat. Také sousedé se shodují, že soudce vedl velmi svérázný život. Někteří si dokonce na hlučné chování jeho psů stěžovali na městském úřadu, jiní na něj ale nedají dopustit. „Nemůžu na něj říct křivé slovo. Byl to dobrý člověk, je mi to strašně líto,“ řekl jeden ze sousedů.

Reklama

Související témata:

Související články

Mrtvý soudce byl podivín, shodli se sousedé

Z ulice rodinný dům s udržovanou zelenou fasádou a novými plastovými okny, z druhé strany zarostlá zahrada plná harampádí a neskutečného nepořádku. Tak to...

Výběr článků

Načítám