Hlavní obsah

Soudce kleptoman odstoupil z funkce, chytili ho při činu

Právo, Radim Vaculík

Městský soud v Praze čelí neobvyklému skandálu. Soudce tamního správního úseku je totiž podle zjištění Práva důvodně podezřelý z kapesní krádeže. Na svou funkci už ve čtvrtek rezignoval, a začala mu tak běžet tříměsíční výpovědní lhůta.

Foto: Profimedia.cz

Soudce je podezřelý z kapesní krádeže. Ilustrační foto

Článek

Právu to potvrdil šéf pražských soudců Libor Vávra. „Obdržel jsem od policie písemně informaci, že proti tomuto soudci zahájila úkony trestního řízení pro podezření z přečinu krádeže a také neoprávněného opatření platebního prostředku (držení platební karty),“ řekl ve čtvrtek Právu Vávra.

Za oba trestné činy hrozí soudci až dva roky vězení, šetření vede speciální protikorupční útvar policie, který má trestnou činnost státních zástupců a soudců na starosti. Z čeho konkrétně je podezřelý, odmítl jeho mluvčí Jaroslav Ibehej sdělit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle informací Práva od zdrojů blízkých šetření mělo každopádně jít o kapesní krádež v pražské hromadné dopravě. „Byl chycen při činu,“ řekl tomu dobře informovaný zdroj. Ibehej v této souvislosti pouze upozornil, že soudce nebyl dosud z ničeho obviněn. Tzv. zahájení úkonů nicméně většinou ukazuje na to, že vyšetřovatelé nejdou do celé věci, zjednodušeně řečeno, s prázdnýma rukama.

Podezřelého soudce se Právu nepodařilo telefonicky kontaktovat a na otázky zaslané mailem neodpověděl. Už začátkem týdne, tedy téměř okamžitě po prvních oficiálních informacích policie pro jeho nadřízeného, se každopádně rozhodl svléknout soudcovský talár.

Zatím soudí dál

„V úterý doručil prezidentské kanceláři svou rezignaci na funkci,“ poznamenal Vávra.

Na dotaz Práva, zda soudce k odstoupení sám vyzval, předseda soudu odvětil: „On to v podstatě nabídl a já jsem mu za to poděkoval.“

Okamžikem, kdy rezignační dopis převzala Kancelář prezidenta republiky, tedy od úterý, mu přitom běží tříměsíční lhůta. „Tu rezignaci už nelze vzít zpět,“ konstatoval Vávra.

O tom, zda podezřelého soudce úplně stáhne z funkce už před vypršením tříměsíční lhůty, se Vávra podle svých slov chce nejdříve poradit se svým místopředsedou a šéfem správního úseku Janem Rybou.

„Teprve teď, kdy jsem dostal potvrzení, že rezignoval, to mohu začít řešit. V tuto chvíli zatím žádné opatření není vydáno,“ dodal v této souvislosti Vávra. Správní úsek soudu řeší zejména spory občanů s úřady.

Soudce pražského městského soudu každopádně není jediným mužem v taláru, který má v poslední době problémy se zákonem. V lednu byl např. obžalován z korupce rozhodce z druhého pražského obvodu Ondřej Havlín a loni byl zatím nepravomocně odsouzen na 5,5 roku za braní úplatků bývalý litoměřický soudce Josef Knotek. [celá zpráva]

Z minulosti je známý také případ mladoboleslavského soudce Pavla Nagye, kterého novináři natočili, jak si od nich bere peníze za příslib různých protislužeb. Jeho stíhání bylo ale nakonec pro psychickou nemoc zastaveno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám