Hlavní obsah

Soudce chce nástup trestu Polednové odložit o rok

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Bývalá dělnická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová si zatím zřejmě nepůjde odpykat šestiletý trest za podíl na justiční vraždě političky Milady Horákové a dalších tří mužů z roku 1950. Soudce Petr Braun, který o jejím trestu i nástupu do vězení rozhodoval, dá s největší pravděpodobností podle svých slov Polednové roční odklad. Polednové je nyní 86 let.

Foto: Petr Horník, Právo

Ludmila Brožová-Polednová vypovídá u soudu.

Článek

Brožová-Polednová měla nastoupit svůj trest v plzeňské věznici Bory do pátku 31. října.

"Během středy jsem nashromáždil veškeré informace a rozhodl jsem se, že nebudu v pondělí posílat policisty za paní Polednovou, aby jí dodali do výkonu trestu. Už teď mám informaci o tom, že je ve stavu, který by mohl přinejmenším ohrozit její zdraví a do vězení tedy chodit zatím nemusí,“ řekl ve čtvrtek Právu Braun.

Doplnil, že jeho definitivní rozhodnutí padne po obdržení znaleckého posudku očního lékaře. "Vyčkám na zpracování jeho posudku a když potvrdí předběžné informace, že odsouzená nemůže jít do vězení, výkon jejího trestu odložím na přiměřenou dobu. Dal bych to na rok,“ přiblížil Braun.

Soudce obdržel první žádost obhájce Polednové o odklad jejího trestu ze zdravotních důvodů 13. října

"Advokát v ní ale pouze napsal, že s nadcházející zimou se v posledních letech vždy její zdravotní stav zhoršuje, zejména zrak a v současné době je prý toto zhoršení aktuální,“ citoval žádost Braun.

Po obdržení tohoto dokumentu se podle svých slov rozhodl vyžádat si zdravotní dokumentaci odsouzené, ale než tak učinil, v pondělí 27. října sama obhajoba poslala lékařskou zprávu osobního očního lékaře Polednové.

Lékař: Pacientka má slepotu

Ten napsal, že jeho pacientka má kromě zeleného zákalu oboustranné zúžení zorného pole na pět až sedm stupňů, což znamená, že vidí prakticky jen před sebe, a to ještě velmi špatně. "Lékař v té zprávě píše, že paní Polednová má prakticky slepotu a že její stav je neměnný, spíše se dá očekávat zhoršení. Ona tedy vlastně vůbec nemá periferní vidění do stran,“ upřesnil Braun.

Očnímu lékaři poté osobně zatelefonoval, aby si jeho zprávu ověřil. "Sice to není znalec, ale jasně mi řekl, že podle něj by ten nástup trestu skutečně mohl ohrozit její život a zdraví. Ona se umí pohybovat jen v prostředí, které důvěrně zná, ale nikde jinde,“ popsal rozhovor s lékařem soudce.

Aby měl jistotu, že Polednová skutečně nemůže být ve vězení, přizval si ve čtvrtek ještě před svým rozhodnutím o odkladu zmíněného soudního znalce v oboru očního lékařství. Předpokládaný roční odklad trestu pro Polednovou však zřejmě nebude poslední. Dá se totiž i podle slov soudce Brauna očekávat, že odsouzená do vězení vůbec nikdy nevstoupí.

Reklama

Výběr článků

Načítám