Hlavní obsah

Soudce Berka skončil ve vazbě v Litoměřicích

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Soudce Krajského soudu v Ústí nad Labem Jiří Berka je ve vazbě, aby neovlivňoval svědky a nemařil vyšetřování. Berka, jenž byl obviněn v souvislosti s konkurzem na Union banku ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, bude na projednání svého případu čekat ve vazební věznici v Litoměřicích.

Foto: Josef Zajíc

Halda EMA , 3. srpna 2011 ,dvě tečky na příchozí cestě dokazují, že cyklisté se přesto přišli kouknout.

Článek

Podle informací Novinek na návrh vrchního státního zastupitelství o vazbě ve čtvrtek rozhodla soudkyně Okresního soudu v Karlových Varech Kateřina Vltavská.

"Rozhodl jsem se návrh podat z důvodu možného ovlivňování svědků či jiného maření vyšetřování," řekl šéf odboru vrchního státního zastupitelství specializovaného na závažné hospodářské delikty Jaroslav Dolejší, odmítl ale potvrdit, že rozhodnutí padlo na karlovarském okresním soudu. Informoval však, že ještě ve čtvrtek večer bude Berka převezen do vazební věznice v Litoměřicích.

Obvinění soudce a jeho umístění do vazby jsou vyjímečné věci v každé justici. V novodobé české historii jde podle dostupných informací zřejmě teprve o druhý podobný případ vazebního stíhání soudce. Naposledy to byl pravděpodobně předseda ostravského krajského soudu, který byl v roce 1997 obviněn kvůli úplatkům.

Stíhaných mužů v taláru však bylo už více. "Jedná se o celkově pátého českého soudce, který je od poloviny devadesátých let trestně stíhán pro trestný čin spojený s výkonem funkce," sdělila Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková.

Přísně utajený soud

Dohromady 24 hodin od podání návrhu na vazbu měla příslušná soudkyně na to, aby o ní rozhodla. Po celou dobu platilo přísné informační embargo, které se týkalo nejen faktu, který konkrétní soudce rozhodnutí učiní, ale dokonce i z kterého okresního respektive obvodního soudu po celých Čechách to bude.

Pražské vrchní státní zastupitelství mělo možnost vybrat ze 61 příslušných soudů. "Neřekl jsem to nikomu proto, aby soudkyně měla klid na rozhodování, nebyla bombardována médii a eventuelně svými kolegy a nebyla ovlivňována obecně," zdůvodnil tento postup Dolejší.

Podle informací Novinek to státní zástupce odmítl sdělil i například místopředsedovi pražského městského soudu Bohuslavu Horkému.

Berkův obhájce podal stížnost

Ačkoli soudce je již ve věznici, nejedná se ještě o definitivní věc. Berkův obhájce Jiří Císař si totiž podal proti vazbě stížnost.

"Podle mého názoru tam vazební důvody vůbec nejsou. Myslím, že je čirý nesmysl, že by můj klient mohl mimo jiné ovlivňovat úřednice soudu, předsedu krajského soudu a soudce, jak řekl státní zástupce. Berka je dočasně zproštěn funkce, a tak si nedovedu představit, že by vůbec mohl do budovy soudu jít," řekl Novinkám.

Podle Císaře navíc policie raději dosud nevyslechla jediného svědka, aby byl důvod pro Berkovu vazbu. Advokát si rovněž stěžoval na zahájení trestního stíhání svého klienta, obě námitky projednají nadřízené instance. To však nemá pro vazební verdikt odkladný účinek.

Rychetský poslal na soud kontrolu

Berka rozhodl o konkurzu Union banky (UB) předminulé pondělí v nezvykle krátkém termínu. Když vyšlo najevo, že rozhodoval na základě padělaných dokumentů, o tři dny později konkurz zrušil. Řekl tehdy, že byl sám uveden v omyl.

Za nestandardní označil postup Berky předseda krajského soudu v Ústí nad Labem Milan Kohoutek. Ministr spravedlnosti Pavel Rychetský na soud tehdy poslal své kontrolory. Poté, co byl Berka obviněn, jej ministr dočasně zbavil výkonu soudcovské funkce.

Další sporné konkurzy

Jak postupně vychází najevo, policie považuje za sporná i další Berkova rozhodnutí o vyhlášení konkurzu a začala je prošetřovat. Dolejší včera ČTK potvrdil, že se jedná mj. o případ Báňské stavby Most a ještě asi dvě další společnosti.

Soudce Berka v současné době řešil zhruba 300 až 400 případů, které budou muset zřejmě převzít jiní soudci. Podle místopředsedkyně soudu Hendrychové by se však jejich řešení nijak zvlášť protáhnout nemělo.

Obhájci podezřelých z únosu podali stížnost

V kauze Union banky figurují další obvinění z řad podnikatelů, kteří jsou vyšetřovaní kvůli únosu šéfa Union Group Giuseppe Roselliho. Obhájci příbramských podnikatelů Jaroslava Starky a Romana Koláře podali stížnost proti zahájení trestního stíhání svých klientů. O stížnosti rozhoduje státní zástupce, který může na jejím základě obvinění zrušit.

"Vyhovět stížnosti je šancí pro státního zástupce, jak z toho vycouvat z čistým štítem," řekl dnes obhájce Koláře Antonín Janák. Také advokátka Starky Helena Rejholcová se domnívá, že stížnosti bude vyhověno, a to ve velmi krátké době. "Tam důvody pro zahájení stíhání nebyly a dál nejsou," uvedla. Podle obhájců jsou ještě naplánovány asi dva výslechy.

Šéf pražských kriminalistů a vyšetřovatelů Ivan Smékal dnes uvedl, že se neočekávají žádná další obvinění. "Nyní probíhají výslechy osob, jejichž jména při vyšetřování padla, aby se ověřily výpovědi obviněných," informoval. Na otázku, jak dlouho bude vyšetřování trvat, neuměl odpovědět. Zákonná lhůta je ale podle něj tři měsíce. Trojice obviněných je stíhána na svobodě a obvinění z vydírání odmítají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám