Hlavní obsah

Soud zrušil verdikt nad guruem Járou, odháčkování se bude řešit znovu

Právo, Petr Marek
Olomouc
Aktualizováno

Případ Jaroslava Dobeše (44), známého i jako guru Jára či Nadsamec Óm, a jeho blízké spolupracovnice Barbory Pláškové, kteří čelí obžalobě za znásilnění, se vrací zpět ke zlínskému krajskému soudu (KS). Rozhodl o tom v úterý v neveřejném zasedání Vrchní soud (VS) v Olomouci. Právu to řekl jeho mluvčí Vladimír Lichnovský.

Foto: Philippine National Police

Jaroslav Dobeš po zatčení na Filipínách

Článek

„Napadený rozsudek jsme z podnětu všech podaných odvolání zrušili a věc vrátili soudu prvního stupně k novému projednání,“ vysvětlil Lichnovký.

Důvody, proč byl verdikt KS zrušen, však nesdělil. „Bude to možné, až když písemná verze rozhodnutí bude doručena všem účastníkům,“ dodal mluvčí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dobeš byl KS odsouzen na deset let do vězení, Plášková by za mřížemi podle jeho verdiktu měla strávit devět a půl roku. Stíháni byli jako uprchlí. Oba se odvolali k VS prostřednictvím svých obhájců (odvolala se i matka Pláškové). V polovině května však byli zadrženi příslušníky imigrační policie na Filipínách ve městě Dapa na ostrově Siargao. Nyní probíhají jednání o jejich deportaci do Česka.

Foto: repro

Guru Jára, jak se prezentuje ve svých obrazech na stránkách Poetrie.

Obžaloba je vinila ze znásilnění osmi dívek, které se účastnily seminářů v esoterické škole Poetrie, zaměřených na očistu žen od předchozích partnerských vztahů. Svou metodu Dobeš nazýval odháčkováním. Tvrdil ženám, že jejich problémy jsou způsobené háčky. Ty v nich zanechali expartneři a ženám neumožňovaly plnohodnotný partnerský život. Řada jeho žaček, podle obžaloby jich bylo asi 350, tuto „terapii“ podstupovala dobrovolně, mnohé však nikoliv, přesný význam slova odháčkování neznaly a krátký pohlavní styk s „mistrem“ byl pro ně nečekaným utrpením.

Odháčkování podstoupily ženy po několikadenním nedostatečném příjmu potravy a pití, nedostatku spánku, v neposlední řadě v pozměněném stavu vědomí, do kterého je dostávaly lektorky Dobešovy Poetrie hypoventilačním dýcháním a drážděním citlivých míst.

Spolu se zlínskou rodačkou Pláškovou se měl Dobeš, pocházející z Petrova na Slovácku, dopouštět znásilňování dívek již od roku 2004.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám