Hlavní obsah

Soud zrušil osvobozující rozsudek v kauze hejtmana Půty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Odvolací soud zrušil osvobozující rozsudek v případu údajné korupce, ve které byl jedním z obžalovaných hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), uvedla ve čtvrtek Česká televize (ČT). Případ se tak vrátí ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem, respektive jeho pobočce v Liberci.

Foto: Michael Polák, Právo

Hejtman Martin Půta (SLK) (archivní foto)

Článek

„Pražský vrchní soud ve věci rozhodl ve středu v neveřejném zasedání. Dokud ale nebude toto rozhodnutí doručeno účastníkům, nemůžeme jeho závěry sdělit,“ řekla ve čtvrtek Právu bez dalších podrobností mluvčí pražského vrchního soudu Kateřina Kolářová.

Podle zjištění redakce od důvěryhodného zdroje odvolací soud zrušil celý zprošťující verdikt nad Půtou a spol. a vrátil případ k novému projednání tomu krajskému.

Půta opět zvolen hejtmanem Libereckého kraje

Domácí

Nahrává tomu i skutečnost, že vrchní soudci rozhodovali neveřejně, tedy fakticky od stolu, což v drtivé většině případů znamená, že původní verdikt bez projednání zrušili. Za normálních okolností by totiž odvolací řízení a následné rozhodnutí byly veřejné.

„Radost mi to samozřejmě nedělá, ale nic to nemění na tom, že se cítím v celé kauze být nevinen,” reagoval Půta.

Půlmilionový úplatek?

Půta měl podle státního zástupce před sedmi lety přijmout úplatek 530 tisíc korun za to, že pomůže projektu přestavby kostela v rámci jednání Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod, které předsedal a která rozhodovala o evropské dotaci pro celý projekt.

Peníze měl převzít od manažerů stavební firmy Metrostav, jež přestavbu kostela v Liberci realizovala. Půtovi měl Metrostav následně předat ještě dalších 300 tisíc korun, to už ale podle obžaloby zástupci stavební firmy nestihli.

„Výbor regionální rady jsem neovlivňoval, ani jsem ho ovlivňovat nemohl, žádný úplatek mi nikdo nenabízel, ani jsem o něj nežádal. Shodou okolností to bylo včera (ve středu) přesně šest let od mého obvinění, chci věřit, že ta kauza nebude trvat dalších šest let,” doplnil hejtman.

Hejtmana Půtu zprostil soud obžaloby z korupce

Krimi

Letos v květnu liberecký krajský soud Půtu spolu s dalšími jedenácti obžalovanými obžaloby zprostil. „Dospěli jsme k závěru, že odposlechy byly použity v rozporu se zákonem. Formálně byly v pořádku, ale pro jejich nařízení musí být konkrétní skutkové důvody, a to se nestalo,“ uvedl tehdy ve svém zdůvodnění po čtyřhodinovém čtení rozsudku soudce Petr Neumann.

Půta: Nic nezákonného jsem neudělal

Podle důvěryhodného zdroje Práva by důvodem zrušení zprošťujícího rozsudku mohla být právě ta skutečnost, že krajský soud odmítl uznat jako důkaz záznamy z odposlechů, které označil za nezákonné, přestože je v průběhu hlavního líčení pustil. A odvolacímu soudu se nemusel takový postup a především neuznání odposlechů jako důkazu líbit.

„Mohu říct, že jsem toto rozhodnutí očekával i vzhledem k průběhu hlavního líčení a námitkám, které jsme k němu měli, především ohledně nepoužitelnosti odposlechů jako důkazu. Samozřejmě považuji za pozitivní zprávu to, že vrchní soud vyhověl mému odvolání a zprošťující rozsudek zrušil,“ reagoval na verdikt vrchního soudu dozorující šéf ústeckých krajských žalobců Radim Kadlček. Dodal, že ale usnesení odvolacího senátu dosud neobdržel.

Půta se od počátku hájí, že je nevinný. „Byl jsem si od počátku jistý, že jsem nic nezákonného neudělal. Na rozhodnutí soudu o své nevině jsem čekal několik let, celá situace byla velmi nepříjemná nejen pro mne, ale také pro mé blízké,” řekl po zprošťujícím verdiktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám