Hlavní obsah

Soud zrušil opatření v případu dívky, kterou matka odmítla naočkovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov

Českokrumlovský soud zrušil předběžné opatření, podle něhož musí desetiletá dívka podstoupit vyšetření v nemocnici. Dívku, kterou zhruba před měsícem zranil kůň, odmítla matka po ošetření naočkovat proti tetanu. Dítě mezitím vyšetřil lékař, podle matky je v pořádku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na vývoj v případu upozornila Česká televize, o rozhodnutí soudu ve čtvrtek informovala také advokátka matky a právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota.

O zrušení předběžného opatření, které soud koncem listopadu nařídil, požádala rodina. Candigliota dodala, že případ neskončil. Soud před týdnem zahájil řízení o preventivních výchovných a sankčních opatřeních, v němž se bude zabývat péčí rodičů o dívku.

Další soud nařídil matce předat dceru do nemocnice kvůli očkování

Domácí

„Pokud se tímto řízením soud snaží vynutit si očkování nezletilé proti tetanu jako preventivní zákrok do budoucna, jde o zcela zbytečné řízení, protože vynucovat očkování proti svědomí rodiče a proti vůli samotného dítěte, které je již schopno se s ohledem na svůj věk vyjádřit, nelze. Vedení tohoto řízení tedy nelze vnímat jinak než jako šikanu vůči matce, která si dovolila nerespektovat předběžné opatření soudu, protože v případě ostatních desetitisíců rodičů neočkovaných dětí žádné takové řízení zahajováno není," řekla advokátka.

Mluvčí českokrumlovského soudu Jan Montag uvedl, že preventivní, výchovná a sankční opatření soud automaticky nařizuje s předběžným opatřením. „Jde o to, aby se zjistilo, zda nedošlo k zanedbání péče. Nejedná se tedy o žádnou šikanu, je to běžný proces," řekl Montag.

Soud nařídil očkovat desetiletou dívku proti tetanu, matka to odmítá

Domácí

Kůň způsobil děvčeti tržnou ránu, kterou jí ošetřili v českobudějovické nemocnici. Doporučili očkování proti tetanu, které je v ČR povinné, ale dítě očkované nebylo. Matka vakcínu odmítla, přijala pro dítě jen antibiotika a imunoglobulin. Zdravotníci dívku propustili na reverz s tím, že není v ohrožení života.

Nemocnice ale později prostřednictvím odboru sociálně-právní ochrany dítěte iniciovala vydání předběžného opatření. Matka dcerku nepředala a ukryla. Candigliota před několika dny podala kvůli případu stížnost k Ústavnímu soudu.

Dívka minulý týden absolvovala vyšetření u dětského lékaře. Podle matky se prokázalo, že dcera nemá žádné zdravotní problémy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám