Hlavní obsah

Soud nařídil očkovat desetiletou dívku proti tetanu, matka to odmítá

Českokrumlovský soud vydal předběžné opatření kvůli tomu, aby nemocnice naočkovala desetiletou dívku proti tetanu. Očkování brání její matka. Dívce způsobil kůň tržnou ránu a podle lékařů při absenci očkování nelze vyloučit zdravotní komplikace. O rozhodnutí soudu informoval jeho mluvčí Jan Montag. Matka nechala v nemocnici svou dceru dostatečně ošetřit, tvrdí jejich právní zástupkyně.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie Clostridium tetani způsobuje nemoc tetanus, nazývanou také jako strnutí šíje. Proti nemoci se očkuje, za posledních 18 let se v Česku objevily tři případy.

Článek

Matka nechala lékaře, aby dceru ošetřili a podali jí antibiotika a imunoglobulin. „To je podle nezávislých lékařů a odborných zdrojů dostatečná ochrana nezletilé,” uvedla advokátka matky a dcery Zuzana Candigliota.

Matka po ošetření odmítla nechat dítě očkovat proti tetanu. „Nemocnice nezletilou propustila na negativní reverz s výslovným vyjádřením, že nezletilá není přímo ohrožena na životě,” uvedla Candigliota.

Téměř vymýcené infekční choroby se vracejí. Není radno je podceňovat

Děti

Nemocnice dala podnět odboru sociálněprávní ochrany dítěte, který podal návrh k soudu. „Dítě je přímo ohroženo na životě a zdraví v důsledku manifestace tetanu. Soud proto vydal předběžné opatření. Výkon rozhodnutí však proveden nebyl, neboť dítě nebylo v místě bydliště nalezeno,” řekl Montag. Dodal, že případ, na který upozornila Česká televize, řeší krajský soud v Českých Budějovicích.

Loni v září byl v Brně hospitalizován tříletý chlapec s tetanem. Hocha předtím v srpnu ošetřili v brněnské nemocnici, protože si zasunul zrezivělou knoflíkovou baterii do nosní dírky. Podle dokumentu, který se objevil na sociálních sítích, odmítla očkování dítěte chlapcova matka. Nikoho z nemocnice prý tehdy nenapadlo, že nebyl očkovaný, nasazená antibiotika mu matka údajně nepodávala. Chlapec strávil v nemocnici asi měsíc. V roce 2019 to byl třetí případ výskytu tetanu v zemi za posledních 18 let.

Chlapce s tetanem propustili z nemocnice

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám