Hlavní obsah

Soud zprostil svědka v kauze CASA Daňhela obžaloby ze zneužití dívky

Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 9 v úterý zprostil obžaloby bývalého armádního pilota Karla Daňhela obviněného ze zneužití dívky. Hlavní svědkyně již dříve policistům přiznala, že si pohlavní styk vymyslela. Daňhel je svědkem v kauze letounů CASA a věří, že za jeho obviněním stojí vojenské zpravodajství, které ho podle něj již několik let sleduje. Za zneužití muži hrozilo až desetileté vězení.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Bývalý armádní pilot a svědek v kauze CASA Karel Daňhel

Článek

Obžaloba viní Daňhela z pohlavního styku s dívkou, který se údajně uskutečnil loni v dubnu v jednom pražském hotelu, když dívce ještě nebylo 15 let. Daňhel uvedl, že měl v té době milenecký vztah s její matkou. Dívka za ním přijela do Prahy ze Severomoravského kraje kvůli nakupování šatů a druhý den jela domů. Kauza je podle něj provokací vojenského zpravodajství. Důkazem je údajně to, že policie se o případ zajímala na základě informací z tajných zdrojů, nikoli po ohlášení poškozené nebo někoho jiného.

Patnáctiletá dívka, která je hlavní svědkyní, před soudem odmítla vypovídat. Soudkyně přečetla u policie její výpověď, ve které dívka přiznala, že si zneužití vymyslela. Důvodem byl údajně stres vyvolaný opakovanými otázkami policistů.

Daňhel jako expert na vojenskou techniku na generálním štábu zpracovával posudky k nákupu letounů CASA. Podle něj na nákup tlačili politici a úředníci ministerstva obrany.

Nákup těchto letounů pro českou armádu se podle policie předražil o více než 650 miliónů korun. Protikorupční policie kvůli tomu obvinila z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09), která vinu odmítá.

Ministerstvo spojení s kauzou CASA odmítá

Tvrzení o tom, že "obvinění z pohlavního zneužití je výsledkem práce Vojenského zpravodajství" odmítlo ministerstvo obrany.

"Osobou Karla Daňhela se (vojenské zpravodajství) začalo zabývat v jiné souvislosti, než v tzv. kauze CASA," uvedla ředitelka komunikačního odboru ministerstva obrany Mira Třebická, podle níž zpravodajci postupují podle zákonů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám