Hlavní obsah

Soud zprostil obžaloby otce, který měl unést vlastní dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 9 v pondělí osvobodil jednačtyřicetiletého Jiřího Fialu, který podle obžaloby předloni v prosinci unesl jednoho ze svých synů. Čtrnáctiletého Tomáše tehdy potkal na ulici v centru Prahy a údajně jej donutil odjet k prarodičům do Blanska.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

Podle verdiktu se Fiala trestného činu nedopustil. Od roku 2002 měl zákaz styku s oběma syny, kterým tehdy bylo 14 a 11 let. V listopadu 2003 však pražský městský soud toto rozhodnutí zrušil.

Fiala si tedy myslel, že se může opět s dětmi stýkat, a proto se podle svých slov rozhodl strávit víkend se svým synem. Rozhodnutí soudu však v té době ještě nebylo pravomocné. Proto Tomášova matka zavolala na Fialu policii, syna si odvezla a muž skončil ve vazbě.

Obě děti podle znalce i verdiktu senátu trpí syndromem zavrženého rodiče, což byla podle předsedkyně soudu Kateřiny Radkovské jedna z okolností, kvůli kterým nebyl spáchán trestný čin. "Musím říct, že to je poprvé, kdy jsem u našich soudů pozitivně překvapen. Nechápu, že se taková věc vůbec dostala před soud, ale i tak je rozhodnutí správné," řekl při odchodu z jednací síně osvobozený Fiala.

Rozhodnutí senátu není pravomocné, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, Fiala se odvolání vzdal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám