Hlavní obsah

Soud zprostil muže obžaloby z dvacet let staré vraždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský městský soud v pátek zprostil Jurije Kraivského obžaloby z vraždy spáchané téměř před 20 lety v pražských Nuslích. Podle soudu se neprokázalo, že mladíka zabil právě on. Třiačtyřicetiletý Ukrajinec vinu od počátku odmítal. Rozsudek není pravomocný, žalobce se proti němu na místě odvolal.

BEZ KOMENTÁŘE: Jurij Kraivskij u souduVideo: Novinky

 
Článek

Podle soudkyně Jany Miklové nebyla vina obžalovaného bez pochybností prokázána. Skutkový stav se podle ní nepodařilo objasnit do všech detailů. Soud vyčerpal všechny dostupné důkazy, řekla.

Soudkyně také zkritizovala práci policie, která podle ní věc brzy po činu odložila a nezajistila veškeré možné důkazy. Kraivského po vyhlášení rozsudku propustila z vazby.

Šestadvacetiletý muž byl zavražděn v přízemním bytě činžovního domu v ulici U Křížku ráno 1. ledna 2000. Obžaloba Kraivského viní, že muže pravděpodobně kladivem opakovaně udeřil do hlavy.

Smrt udušením

Měl ho také říznout do krku a následně mu spoutat ruce i nohy neprodyšnou lepicí páskou. Stejnou páskou podle obžaloby muži přikryl ústa a nos. Muž se podle znalců udusil, umíral několik minut.

Mladík zasadil seniorovi 74 ran nožem. Dostal výjimečný trest

Krimi

Podle obžaloby Kraivský po útoku také muži ukradl počítač, tiskárnu, magnetofon, digitální hodinky, batoh, ledvinku a peněženku. Všechny věci dohromady měly hodnotu 2900 korun.

Další ukradené věci v celkové hodnotě 500 korun - žehlička nebo kafemlýnek - patřily majiteli bytu. Tomu však pachatel způsobil výrazně vyšší škodu, protože zařízení bytu nakonec zapálil.

Vražda bude brzy promlčená

Soud na Kraivského vydal zatykač na podzim roku 2017 poté, co byly otisky prstu z místa činu porovnány s aktualizovanou databází. Muže zadrželi loni na jaře ruští policisté a Rusko následně vyhovělo české žádosti o mužovo vydání.

Kraivský byl v minulosti v Česku odsouzen za vykradení dvou aut, soud ho tehdy mimo jiné vyhostil ze země.

Za sedmnáct ran nožem kvůli jointu dostal muž znovu 12 let vězení

Krimi

Za zvlášť surovou vraždu se zištným motivem hrozilo Kraivskému až 15 let vězení nebo výjimečný trest. Státní zástupce Vladimír Pazourek pro něj navrhoval trest při spodní hranici trestní sazby, tedy okolo 12 let. Podle něj je ale pravděpodobné, že Kraivský na místě činu nebyl sám. Vražda bude brzy promlčená, po 1. lednu za ni již tedy nelze stíhat nikoho dalšího.

Vinu popírá

Státní zástupce připomněl, že se na místě činu našel otisk malíčku Kraivského, vyšetřovatelé ho nalezli na obalu atlasu, který byl pohozen pod stolkem poblíž těla zemřelého.

Podle žalobce se tam dostal, když obžalovaný prohledával byt po vraždě. Soudkyně však upozornila, že otisk prstu je pouze nepřímý důkaz. Kraivský otisk dříve vysvětloval tím, že mohl v bytě u zavražděného být v minulosti, protože se s ním znal. To ale Pazourek vyloučil, upozornil například, že se mladík živil jako učitel, zatímco Kraivský pracoval jako dělník.

Obžalovaný vinu od počátku odmítá. „Chci říct, že jsem toho člověka nezabil, to je jisté. Necítím se vinen," zopakoval v pátek. Žádal proto zproštění obžaloby. Podle jeho obhájce existují pochybnosti, že muže zabil právě on.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám