Hlavní obsah

Za sedmnáct ran nožem kvůli jointu dostal muž znovu 12 let vězení

Novinky, Marek Bádal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ani nové hlavní líčení nepomohlo 37letému Petru Sonnleitnerovi k mírnějšímu trestu. Muž před rokem a půl sedmnáctkrát bodl v Rakovníku muže, který si před diskotékou zapálil marihuanovou cigaretu. Krajský soud v Praze Sonnleitnera ve čtvrtek odsoudil za pokus o vraždu ke 12 rokům ve vězení. Sonnleitner už stejný trest dostal loni, kdy se před spravedlností skrýval. Po dopadení si zažádal o nové projednání případu. Verdikt není pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Petr Sonnleitner u Krajského soudu v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

„Je zjevné, že se obžalovaný tohoto jednání dopustil, že jde o jednání, které směřovalo k usmrcení poškozeného, a že se jednání obžalovaný dopustil v úmyslu tento čin spáchat,“ uvedla soudkyně Iva Říhová, která odmítla Sonnleitnerovu argumentaci, že šlo z jeho strany čistě o sebeobranu.

Sonnleitner o šest let staršího muže pobodal v dubnu 2017 před rakovnickou diskotékou. Muž si tam zapálil marihuanovou cigaretu, což se ovšem nelíbilo asi třem Sonnleitnerovým známým, kteří stáli opodál a začali muži nadávat.

„Začali mě osočovat: ‚Co tady smrdíš, ty smažko, ty feťáku, co tady smrdíš.‘ Asi jsem jim něco odpověděl,“ vzpomínal na začátek konfliktu napadený muž.

Vyhřezlá střeva

Nadávky postupně přerostly ve rvačku, napadený muž přiznal, že ji patrně začal on. Prý proto, že se proti přesile snažil vypadat sebevědomě.

Během rvačky si pak všiml Sonnleitnera, jak si připravuje nůž. Snažil se ho nejdřív verbálně a potom i fyzicky od konfliktu odradit. Během následující rvačky, kterou po chvíli ukončil vyhazovač z diskotéky, ale schytal sedmnáct bodných ran, až mu vyhřezla střeva. „Když jsem nadzvedl tričko, viděl jsem vyhřezlý střeva. Pak přijela záchranka,“ řekl soudu muž, který v minulosti dostal dva podmíněné tresty právě za rvačky.

Kvůli jointu schytal muž 17 ran nožem. Byla to sebeobrana, hájí se obžalovaný

Krimi

Žádný svatoušek není ani Sonnleitner - i on byl podle svědků v minulosti odsouzen za násilnou činnost. Nůž s sebou podle svých známých nosil na ochranu.

Sonnleitner po činu prakticky okamžitě odjel do Mostu. Prý proto, že se bál pomsty známých napadeného muže. Před policií se skrýval zhruba rok a půl. V mezidobí byl jako uprchlý pravomocně odsouzen za pokus o vraždu.

Obžalovaný: Nutná sebeobrana

Při nově nařízeném hlavním líčení soudu tvrdil, že šlo čistě o sebeobranu. „Celej ten skutek mě velice mrzí, co se stalo v ten osudnej den. Nikomu jsem nechtěl způsobit fyzickou újmu ani nikoho zabít. Jednal jsem v nutné sebeobraně,“ prohlásil ve své závěrečné řeči Sonnleitner.

Jeho obhájce podotkl, že nůž Sonnleitner použil až poté, co od napadeného muže obdržel několik „tvrdých, profesionálně vedených“ direktů do obličeje. Sedmnáct bodných ran pak Sonnleitner vysvětloval tím, že na něm poškozený ležel, mezi oběma soupeři zaklínil Sonnleitnerův nůž a muž ho stále mlátil. „Furt nepřestával, tak jsem ho několikrát zespoda bodnul,“ řekl Sonnleitner.

Policie zadržela muže, který se skrýval před 12letým trestem za pobodání kvůli jointu

Krimi

Muž prý až potom přestal a vstal. Sonnleitnerův obhájce požadoval zproštění obžaloby, případně překvalifikování činu na těžké ublížení na zdraví. Soud ale nijak nepřesvědčil.

„Tato verze výpovědi byla zhodnocena znalcem z oboru soudního lékařství, který jasně vyhodnotil, že ta zranění odpovídají verzi, jak ji popsal poškozený. To, co uvedl obžalovaný, znalec vyhodnotil jako zcela nereálné,“ konstatovala Říhová.

Zranění poškozeného podle znalce vznikla, když oba muži stáli, ne že by někdo na někom ležel. Poukázal například i na to, že Sonnleitnerova mikina nejevila nějaké známky, že by byl smýkán po zemi a někdo na něm ležel, jak se snažil obžalovaný tvrdit před soudem.

Sonnleitner má podle rozsudku také zaplatit více než půl milionu korun jako náhradu škody. Odsouzen byl i za nedovolené ozbrojování, protože policie při domovní prohlídce u něj v minulosti našla berettu ráže 7.65, přičemž Sonnleitner není držitelem zbrojního průkazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám