Hlavní obsah

Soud zprostil exstarostu Náchoda obžaloby za prodej pivovaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud v Hradci Králové ve čtvrtek zprostil bývalého starostu Náchoda Oldřicha Čtvrtečku (ODS) obžaloby za údajné machinace při prodeji pivovaru Náchod. Soud zároveň zrušil verdikt náchodského soudu, který v červnu Čtvrtečkovi za zneužití pravomoci veřejného činitele zakázal na šest let výkon veřejných funkcí.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný exstarosta Náchoda Oldřich Čtvrtečka (vpravo).

Článek

Předsedkyně senátu Jana Chládková uvedla, že žalovaný skutek není trestným činem. Poškozené město Náchod soud odkázal s nárokem na náhradu škody na občanskoprávní řízení.

Sedmašedesátiletý Čtvrtečka verdikt soudu nechtěl příliš komentovat. "Ztratil jsem společenskou prestiž, pět let života a svoje zdraví, to mi nikdo nenahradí," řekl novinářům.

Hrozilo mu až deset let

Čtvrtečku policie obvinila v březnu 2010, podle obžaloby při prodeji pivovaru jako předseda hodnotitelské komise neakceptoval hlavní kritérium hodnocení, kterým byla nejvyšší nabídnutá cena. Město prodalo pivovar liberecké firmě LIF za 150 miliónů korun, přitom Pivovar Holba nabídl 185 miliónů korun.

Starosta byl původně obžalován z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele, hrozilo mu až deset let vězení. Náchodský okresní soud rozhodl, že se dopustil pouze zneužití pravomoci veřejného činitele a za dostatečný označil trest zákazu činnosti. Náchodskou radnici, která po Čtvrtečkovi požadovala náhradu škody 35 miliónů korun, odkázal soud na občanskoprávní řízení.

Předseda senátu náchodského soudu Pavel Ruml při červnovém vynesení rozsudku uvedl, že se v celé kauze objevují náznaky korupce, avšak neexistuje žádný jednoznačný důkaz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám