Hlavní obsah

Soud znovu osvobodil mladíky obžalované z napadení muže tmavé pleti

– Praha

Obvodní soud pro Prahu 10 ve čtvrtek znovu zprostil obžaloby trojici fanoušků fotbalové Sigmy Olomouc, kteří čelili obvinění z dva roky starého napadení muže tmavé pleti v tramvaji. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že skutek spáchali právě obžalovaní. Verdikt není pravomocný, státní zástupkyně se proti němu může odvolat.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku Štěpán Černín a v pozadí Tomáš Satora

Článek

Štěpán Černín, Tomáš Satora a Josef Richard Uhlík vinu odmítají. Za ublížení na zdraví, hanobení rasy a výtržnictví jim hrozí až osmileté vězení.

Soudkyně Ivana Hynková tři mladíky osvobodila už v květnu, rozhodnutí ale zrušil odvolací pražský městský soud. Hynková ve čtvrtek řekla, že někteří fanoušci na muže sice zaútočili, z důkazů ale nevyplývá, že to byli právě Černín, Satora a Uhlík. „Účast obžalovaných na útoku je možná (...), nikdo z nich ale nekonkretizoval účast jednotlivých obžalovaných na tomto počínání,” vysvětlila soudkyně.

Programátor původem z Afriky, který žije v Praze přes deset let, utrpěl zranění předloni 4. listopadu. Tehdy cestoval tramvají, do níž přistoupila velká skupina olomouckých fanoušků mířících na zápas s pražskými Bohemians. Podle obžaloby čelil nejprve rasistickým urážkám, kterých si nevšímal. Když na něj ale někdo z davu podle obžaloby vymačkal citron, snažil se chránit, a část fanoušků ho napadla pěstmi a kopy.

Soud zrušil osvobozující verdikt v kauze napadení Afričana v pražské tramvaji

Krimi

Muž skončil na chirurgii se zhmožděnou hlavou a nosem, z incidentu si odnesl také posttraumatickou stresovou poruchu. Státní zástupkyně pro Černína a Uhlíka navrhovala trest 2,5 roku vězení, pro Satoru žádala kvůli jeho dalším stíháním čtyři roky vězení. „Nejenom obžalovaným, ale i společnosti je potřeba dát najevo, že takové jednání nelze tolerovat," uvedla.

Navrhla také, aby soud uznal obžalované na základě výpovědí svědků vinnými i z projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka.

Mladíci jsou stíháni i kvůli jiným rasistickým výlevům

Žalobkyně poukázala i na to, že jsou mladíci stíháni kvůli hajlování ve vlaku plném cestujících. Proti Satorovi je podle ní vedeno několik trestních řízení, den před čtvrtečním hlavním líčením navíc bylo zahájeno další kvůli tomu, že podle policie hajloval v baru a vykřikoval hesla "smrt polským Židům" nebo "bílá smrt".

Satora se hájil tvrzením, že v baru nehajloval on, ale lidé, kteří odešli těsně před příjezdem policie. Satora, Černín i Uhlík nepopírají, že se útok na muže v tramvaji odehrál, tvrdí ale, že s ním nemají nic společného. Jejich obhájci řekli, že žádný ze svědků nepotvrdil, že útok na muže má na svědomí právě trojice mladíků.

V Plzni se střetli fotbaloví fanoušci Česka a Kosova, zasahovat museli těžkooděnci

Stalo se

Zpochybňovali i rekognici, při které napadený mladíky poznal. Za útočníky totiž označil také některé figuranty. Jiný důkaz o vině obžalovaných podle nich neexistuje. Upozornili také na to, že ačkoli je proti mladíkům vedeno jiné trestní řízení, nebyli dosud za nic odsouzeni.

Napadený muž chce po obžalovaných 300 000 korun za nemajetkovou újmu. Původně žádal dalších 304 000 jako náhradu ušlé mzdy, tento požadavek však nakonec stáhl - bál se toho, že by v souvislosti s údaji o platu obžalovaní zjistili jeho totožnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám