Hlavní obsah

Soud zkrátil senátoru Trpákovi trest

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov
Aktualizováno

Trest za profesní chybu končící úmrtím novorozence zkrátil v pondělí senátoru Pavlu Trpákovi (ČSSD) Okresní soud v Trutnově. Gynekolog původně odsouzený na deset měsíců s podmínkou půldruhého roku tentokrát odešel s půlročním trestem s ročním odkladem.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Senátor Trpák před soudní síní

Článek

Trpák souzený od září 2009 se proti rozsudku znovu okamžitě odvolal. Státní zástupce si ponechal zákonnou lhůtu. Rozsudek trutnovského soudu z předloňského listopadu zrušil loni v únoru Krajský soud v Hradci Králové.

„Krajský soud si vyžádal další důkazy a uložit vypracovat tzv. superposudek z oboru soudního lékařství,“ přiblížil místopředseda trutnovského soudu Vladimír Řezníček.

„Rozhodnutí krajského soudu svědčí o tom, že moje vina nebyla prokázána,“ reagoval tehdy Trpák. Soudkyně Miroslava Purkertová ovšem z nejdůležitějšího ze všech předchozích posudků dovodila lékařovu vinu a trest za ublížení na zdraví pouze zkrátila. Soud 53letému gynekologovi neuložil zákaz činnosti.

„Jelikož jde o trestný čin z nevědomé nedbalosti, nehrozí senátoru Trpákovi ani ztráta senátorského mandátu,“ upřesnil Řezníček. Trpák, zvolený do Senátu v roce 2008, požádal už během vyšetřování případu o zbavení imunity.

Převzal komplikovaný porod

Trpák v květnu 2007 převzal v trutnovské nemocnici v roli příslužby komplikovaný porod po kolegovi. Chlapeček se rodil dnem pánevním, kdy dítě během ojedinělého porodu nejde dopředu hlavičkou, nýbrž nožičkami. Novorozence s příznaky životní tísně porodník posléze poslal na specializované pracoviště do Hradce Králové. Dítě přesto po několika hodinách zemřelo na nedostatečné okysličení tkání a trauma.

"Přišel k tomu jako slepý k houslím," konstatoval před časem ředitel trutnovské nemocnice Martin Limburský. Gynekolog ale podle soudu nevěnoval rodičce odpovídající pozornost a včas nepředešel možným komplikacím. Rodička měla údajně odmítnout monitoring plodu a císařský řez. Ledabyle vedená nemocniční dokumentace to však nedokazuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám