Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu rodiny kvůli zpackanému porodu

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Žalobu rodiny, která se od roku 2012 soudí s Fakultní nemocnicí Olomouc (FNO) kvůli podle ní špatně vedenému porodu, ve středu Okresní soud (OS) v Olomouci zamítl. Rodiče, kteří jsou přesvědčeni, že lékaři při porodu použili zakázanou Kristellerovu expresi, což je metoda, při níž porodník tlačí loktem na břicho rodičky, po FNO požadovali 16,9 milionu korun.

Foto: Petr Marek, Právo

Vlastimil Blaťák u olomouckého soudu

Článek

Okresní soud žalobu už jednou zamítl jako nedůvodnou. Krajský soud však jeho verdikt zrušil s tím, že nižší soud musí doplnit znalecké posudky, protože se dostatečně nevypořádal se závěry o časovém průběhu porodu. K dispozici totiž nebyl záznam děložních kontrakcí.

„Znalci i po doplnění posudků dospěli k závěru, že postup lékařů byl s ohledem na všechny okolnosti případu správný. Neměli podle nich jinou možnost, jak riziko snížit,“ vysvětlil soudce Libor Brožek s tím, že posudky znalců byly pro jeho rozhodnutí klíčové.

Znalecký posudek žalobců, který měl podle nich naopak chybu lékařů dokazovat, nic nového, zásadního, podle soudce nepřinesl.

Mají dluhy

„Já jsem se teď maximálně naštval, protože všichni, kteří těch sedm let tento proces sledují, na vlastní oči vidí slovní ekvilibristiku znalců, kteří z kriminálního činu – tlaku na břicho – udělali žádoucí přidržení děložního fundusu,“ reagoval na verdikt soudu Vlastimil Blaťák, otec nyní osmileté Lucie, která se ve FNO narodila v říjnu 2010 s poškozeným mozkem a od té doby stále leží, má trvalé zápaly plic a neumí polykat.

„Za sebe tvrdím, že takto se nedá žít. Jsme v dluzích kvůli péči, kterou neproplácí pojišťovna,“ pokračoval rozčilený muž s tím, že případ „dožene“ až do Štrasburku.

„Nejde jen o nás, ale o všechny, protože ten manévr se používá naprosto běžně v českých porodnicích, nepíše se do dokumentace a zatlouká se. Všude v civilizované Evropě se za toto chodí do vězení, jen v Česku a na Slovensku ne,“ dodal Blaťák.

Dítě bylo větší, než lékaři mysleli

Žena nejprve rodila přirozenou cestou za pomoci vakuového zvonu. U dítěte byla však špatně odhadnuta kvůli těhotenské cukrovce matky velikost. Holčička se narodila s váhou 4,5 kilogramu, její hmotnost byla přitom při posledním ultrazvukovém vyšetření odhadnuta o více než kilogram nižší. Podle žalobců zdravotníci nepřistoupili včas k císařskému řezu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám