Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu bývalého šéfa Sparty, za ztracený důkaz chtěl 80 milionů

Novinky, bad
Praha

Žalobu bývalého šéfa fotbalové Sparty Praha Petra Macha, kterou se domáhal po České republice 3,5 milionu amerických dolarů (přes 80 milionů korun), definitivně zamítl pražský městský soud. Mach peníze žádal kvůli údajně ztracenému důkazu ze soudního spisu, který měl dokazovat neoprávněné výběry z jeho švýcarského konta. Podle soudů se ztráta lístku nepodařila prokázat.

Foto: Petr Horník, Právo

Podnikatel Petr Mach u Obvodního soudu pro Prahu 2

Článek

Mach se odvolal proti zamítavému rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 2 z loňského května.

„Dospěli jsme k závěru, že odvolání nebylo podáno důvodně,“ konstatovala ve středu předsedkyně odvolacího senátu Ludmila Petráková. „My se plně ztotožňujeme se závěrem nalézacího soudu,“ dodala s tím, že se manipulace s listinou neprokázala.

Jeden z prvních úspěšných polistopadových podnikatelů a bývalý sponzor ODS byl v roce 2001 odsouzen na pět a půl roku vězení za neproclený vůz BMW. Když byl po odpykání si poloviny trestu za dobré chování propuštěn, zjistil, že mu někdo údajně vytuneloval jeho účty ve švýcarských bankách. Tamní vyšetřovatelé se případem začali zabývat v roce 2011.

Ti v rámci mezinárodní právní pomoci požádali ČR o vydání potřebného dokumentu z Machova spisu, který má údajně dokazovat neoprávněné výběry z jeho kont. Jenže ten se prý ztratil a nikdo neví kam, ani kdo za to může. Jde minimálně o stvrzenku na výběr 930 tisíc dolarů, jehož originál měl být založen v Machově spisu u Obvodního soudu pro Prahu 2.

Zmanipulovaná fotokopie?

Místo toho byla podle Macha v roce 2014 do spisu založena zmanipulovaná fotokopie. K výběru 930 tisíc dolarů mělo dojít v roce 1996, Mach to prý zjistil až v roce 2010.

Mach proto podal žalobu na ministerstvo spravedlnosti kvůli nesprávnému úřednímu postupu. Obvodní soud viní z toho, že údajně umožnil neznámé osobě manipulaci se spisem.

Soud nicméně Machovu žalobu loni v květnu zamítl s tím, že se obvinění nijak neprokázalo.

Podle Macha proteklo během pobytu ve vězení přes jeho švýcarská konta 150 milionů dolarů, byly vydávány platební karty na jeho jméno, šeky a hypotéky po celém světě. Mach si myslí, že šlo o peníze z privatizace velkých podniků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám