Hlavní obsah

Soud začal řešit miliardovou zpronevěru z Metropolitního spořitelního družstva

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvacítka obžalovaných stanula v pondělí před senátem Městského soudu v Praze. Žaloba je viní ze zpronevěry zhruba 1,2 miliardy korun z Metropolitního spořitelního družstva (MSD). Podle žalobkyně skončila většina peněz na účtech v Hongkongu. Bývalý předseda představenstva Petr Jánský před soudem jakoukoli vinu odmítl.

Foto: Novinky/Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle žalobkyně Daniely Smetanové nastavili – se záměrem vyvést vklady členů záložny – Jánský, spoluzakladatel družstva Daniel Tureček a člen představenstva Jan Zavřel systém schvalování úvěrů úmyslně tak, aby proces schválení proběhl jen formálně.

Úvěry pak podle spisu dostávaly předzaložené společnosti nebo společnosti na klíč, které jsou zakládány za účelem prodeje koncovému zákazníkovi. Těmi byli v tomto případě bílí koně, jejichž síť měl vytvořit další z obžalovaných Jan Vinš.

Ekonom Petr Koltok pak podle vyšetřovatelů zajišťoval kontakt a jednání za tyto nastrčené osoby, které byly najaty Vinšem. „Nechali se najmout k využití svého jména pro vyvedení prostředků z MSD,“ uvedla v obžalobě Smetanová, podle níž Vinš také koordinoval jednotlivé úkony nastrčených osob.

Studentka, bezdomovec i veterán

Mezi bílými koňmi figurují například bezdomovci, studenti, ale například i veterán z Afghánistánu Jakub Andres, který byl nedávno nepravomocně odsouzen za podíl na nájemné vraždě k dvaceti létům vězení, a byl proto k soudu předveden ozbrojenou eskortou. [celá zpráva]

Foto: Útvar odhalování korupce a finanční kriminality, Policie ČR

Zajištěná nemovitost

Všichni měli jedno společné – nechali na sebe napsat firmu, která pak MSD požádala o úvěr. Andres například na sebe nechal napsat firmu Tomny Invest, která levně nakoupila pozemky, které byly následně použity k získání vysokých úvěrů. Další obžalovaná, studentka Kateřina Halamková, měla zase na sebe napsanou firmu, která dostala úvěr 95 miliónů na nákup pozemků, které měly hodnotu jen několika miliónů. MSD tím přišlo o více než 82 miliónů. Nebo další z obžalovaných bílých koní, bezdomovec Jan Jüngling, „jehož“ firma Varoxa dostala úvěr jištěný nadhodnocenými pozemky – MSD tak vznikla skoro stomiliónová škoda.

Vinu odmítl

Bývalý předseda představenstva MSD Petr Jánský během své pondělní výpovědi jakoukoli vinu odmítl. „Chtěl bych zcela odmítnout veškerá obvinění vznesená vůči mé osobě,“ prohlásil před soudem Jánský s tím, že firma byla v podstatě pod dohledem České národní banky. „Není pravda, že jsme fungovali živelně, výkazy se posílaly do ČNB. Dostávala od nás všechny informace včetně auditů,“ dodal Jánský.

Stejně odmítl, že by poskytovali úvěry bílým koním. „Není mi to známo, prověřovali jsme je všemi dostupnými prostředky, které jsme v družstvu měli,“ podotkl Jánský. „Žádnému bezdomovci jsme neposkytli úvěr, jak bylo uváděno, protože bezdomovec je osoba, která žije v krabici. Nepamatuju se, že by za mnou nebo některým z mých kolegů přišla osoba, která by smrděla,“ dodal bývalý šéf MSD.

Foto: Útvar odhalování korupce a finanční kriminality, Policie ČR

Zajištěná nemovitost

Smetanová viní obžalované ze zpronevěry a praní špinavých peněz, přičemž hlavními organizátory zpronevěry a následného vyvádění peněz do Hongkongu jsou podle žalobkyně Vinš a Koltok. Za zpronevěru hrozí obžalovaným až desetiletý pobyt za mřížemi, za praní špinavých peněz pak až osm let vězení.

Na podezřelé pohyby peněz v MSD upozornilo policii ministerstvo financí. Firmy, kterým byly úvěry poskytnuty, totiž prý neměly historii a jejími vlastníky byly nastrčené osoby. Kvůli podezření, že budou vyvedeny do zahraničí, zablokovalo v roce 2013 pražské vrchní zastupitelství peníze určené k výplatě vkladů.

Původně byl správcem zkrachovalého MSD právník Ivo Hala, před rokem a půl mu ale odebralo zvláštní povolení řešit miliardové bankroty ministerstvo spravedlnosti, a sice proto, že Hala nedodal potřebnou prověrku od Národního bezpečnostního úřadu. Hala byl před rokem spolu s dalšími 14 lidmi obviněn v souvislosti s insolvenčním řízením společnosti Via Chem Group. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám