Hlavní obsah

Soud vyhostil cizince, který počmáral sochu svatého Františka na Karlově mostě

Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 1 vyhostil 48letého cizince, který počmáral sochu svatého Františka na Karlově mostě, na tři roky z České republiky. Trestním příkazem mu navíc uložil půlroční podmínku a náhradu škody ve výši 15 tisíc korun.

Foto: MP Praha

Popsaná socha sv. Františka na Karlově mostě

Článek

Rozhodnutí je pravomocné, pachatel i státní zástupce se vzdali práva podat odpor, informoval v pondělí šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek.

Strážníky na vandala upozornil pár mladých cizinců 4. září, kteří muže viděli, jak zeleným fixem píše cizojazyčný nápis po soše. V arabštině na ni napsal Mar Fransis – tedy svatý František (přičemž slovo mar – svatý – není původně arabské, nýbrž aramejské).

Protože byl pachatel dopaden bezprostředně po činu, policie a státní zastupitelství vyřídily jeho skutek ve zkráceném řízení. Muži hrozily až tři roky vězení.

Policie v uplynulých letech řešila už několik případů, kdy cizinci poničili pražské památky. Například v roce 2014 si tři zahraniční návštěvníci vybrali za cíl Národní divadlo. Nejdříve na něm dvojice mladých Francouzů vytvořila černým sprejem několik obrazců, později japonský turista posprejoval stěnu budovy divadla v podchodu v Divadelní ulici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám