Hlavní obsah

Soud vydal eurozatykač na Roztočila

Právo, Radim Vaculík

Středočeský krajský soud vydal v polovině června Evropský zatýkací rozkaz na Rostislava Roztočila, který byl letos v únoru pravomocně odsouzen k 13 letům vězení za zorganizování vraždy egyptského studenta z roku 1975.

Článek

Roztočil, který žije již 30 let v Německu, dostal od soudu výzvu k nástupu trestu, ale podle všech předpokladů se ve vězení neobjevil. Soud poté přistoupil k vydání eurozatykače.

„Pan Roztočil obdržel výzvu 24. května, když lhůta pro nástup byla do pěti dnů od obdržení této výzvy. On ji ale ignoroval a proto na něj Krajský soud v Praze vydal 13. června eurozatykač,“ sdělila včera Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Steinerová.

Sám Roztočil, který se proslavil svým útěkem z plzeňské věznice v roce 2005, od počátku jakoukoli vinu popíral a tvrdil, že pokud bude odsouzen, do vězení nenastoupí.

Roztočil obsílky nepřebíral

Soud jej vyzval poprvé již letos v březnu, ovšem Roztočil obsílku neobdržel, proto dostal druhý termín. Ani ten však odsouzený neakceptoval.

Opakuje se tak téměř tři roky stará situace, protože české úřady poprvé žádaly o vydání Roztočila poté, kdy zjistily, že utekl z vězení do Německa. Tehdy uspěly a německá justice Roztočila do ČR vydala s tím, že mu bude zaručen nový proces. V tom původním z poloviny 80. let minulého století totiž dostal v nepřítomnosti výjimečný trest.

Středočeský soud tuto žádost akceptoval a loni znovu ve věci zahájil hlavní líčení. Roztočila pak potrestal za 33 let starou brutální vraždu Egypťana vězením na 13 let, což letos v únoru potvrdil i odvolací vrchní soud.

Roztočil se s tím nesmířil a podal v dubnu dovolání k Nejvyššímu soudu. V rozhovoru pro Právo přitom na jaře tvrdil, že jde o vykonstruovaný případ proti němu.

„To je skandál, který se určitě nebude líbit ani německé justici. Česká strana nesplnila vůbec nic z toho, co slíbila, když žádala o mé vydání a co bylo z německé strany požadováno,“ uvedl tehdy Roztočil, který spoléhá na to, že jej Německo tentokrát do jeho rodné země kvůli nesplnění podmínek ze strany ČR nevydá.

Ministerstvo spravedlnosti ústy své mluvčí doplnilo, že vyčká, jak německá strana posoudí eurozatykač. Do té doby je prý bezpředmětné podávat žádost o jeho předání k výkonu trestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám