Hlavní obsah

Soud vraždu ruskému podnikateli nedokázal

Novinky, Petr Knötig
BRNO

S úsměvem na tváři, který rozdával na všechny strany, odešel ve čtvrtek od Krajského soudu v Brně 35letý ruský podnikatel Boris Ondrusch z Petrohradu, který čelil obžalobě z vraždy a nedovoleného ozbrojování. Soudci ho zprostili obžaloby, protože neměli dostatek důkazů, že by se zločinu dopustil právě Ondrusch.

Foto: Petr Skála

Petr Čížek z Pragy v momentu, kdy přihrává na bohužel neproduktivní útok.

Článek

"Nemáme k dispozici důkazy o tom, že by obžalovaný byl v kritické době na místě činu a že by střílel. Obhajoba obžalovaného je v mnoha případech nelogická, ale to nestačí k tomu, abychom ho odsoudili. Navíc řetězec nepřímých důkazů netvoří uzavřený kruh, který by dokazoval vinu obžalovaného. Ten může při obhajobě i lhát," řekl předseda senátu Aleš Novotný. Muž, připomínající člena ruské námořní pěchoty, čelil obžalobě, že v prosinci 2001 zastřelil na silnici mezi Brnem a Veselkou svého 32letého krajana Blahoše K., přezdívaného Saša.

Obžalovaný vinu popírá

Ondrusch se před soudem choval naprosto sebejistě a popřel, že by svého krajana zavraždil. Tvrdil, že byli velkými kamarády a s vraždou nemá nic společného. "Jsem nevinný, nikoho jsem nezavraždil. V době, kdy k vraždě mělo dojít, jsem na místě činu vůbec nebyl. Bylo to podle kalendáře o víkendu, a to jsem s přáteli jezdil pravidelně do Prahy a byl v té době zřejmě v restauraci Koliba. Byl jsem od místa činu asi 200 km a neznám pistoli, která by dokázala zabít na tak velkou vzdálenost," řekl Ondrusch při závěrečné řeči.

Rozsudek není pravomocný

Při výslechu u soudu řekl, že měl při vyšetřování problémy i s policejním radou, který údajně nechtěl zapisovat jeho výpověď do protokolu s tím, že vše nutné řekne u soudu. "Změnilo se to až na zásah advokáta. První výslechy jsem nebral vážně a snažil jsem se napomoci vyšetřování, ale až později jsem si uvědomil, že vedly k mému obvinění, ale znovu podotýkám, jsem nevinen," řekl. Proti rozsudku se státní zástupkyně odvolala a podala i stížnost proti propuštění Ondrusche z vazby. Obžalovaný Rus se práva odvolání vzdal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám