Hlavní obsah

Soud: Útok na těhotnou je pokusem o dvojitou vraždu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Za pokus o dvojitou vraždu označil ve čtvrtek ostravský krajský soud loňský útok nožem na ženu ve 32. druhém týdnu těhotenství. Petr Dobiáš (48) si za jednu bodnou ránu, kterou plod v lůně jen zázrakem přežil, odsedí 14 let v nejtěžší věznici. V novodobé historii české justice jde o průlomové rozhodnutí.

Článek

"Jde o raritní případ přežití," řekl soudní znalec Igor Fargaš. Konflikt, kvalifikovaný jako pokus o vraždu, se odehrál loni 8. října v domě Dobiášova bratra v Bedřichově na Šumpersku, kde byl muž se svojí o 23 let mladší družkou Janou Hejlovou na oslavě bratrových narozenin.

"Křičel, že mne zabije, a pak mne bodl nožem do břicha," řekla Hejlová při výslechu v nemocnici poté, co ji lékaři operovali a vyjmuli plod z probodnuté dělohy. Před soudem však vzala svoji výpověď zpět. "Bodla jsem se sama," řekla v úvodu svého výslechu. Svoji dřívější výpověď zdůvodnila tím, že byla po narkóze a nevěděla, co říká.

Ostravský krajský soud dlouho váhal, jakou právní kvalifikaci pro ojedinělý případ zvolit. Trestní zákon v případě vraždy těhotné ženy dosud nerozlišoval, kam je útok veden. Listina základních práv a svobod, přijatá počátkem 90. let, však hovoří o ochraně lidského života před narozením.

Plod byl schopen života, je tedy člověkem

Soudce Milan Ihnát řekl, že dítě bylo schopné samostatného života, takže případ kvalifikoval jako pokus o vraždu více osob. Dodal, že v tomto případě právní kvalifikace pro určení výše trestu nehraje roli. "Rozhodnutí je ale důležité pro další ochranu nenarozených dětí. Dovedeme si představit situaci, kdy pachatel zaútočí přímo na dítě a volí takový způsob útoku, kdy neohrozí život matky," vysvětlil Ihnát.

"Jde o průlomové rozhodnutí, se kterým v žádném případě nemůžeme souhlasit," řekl obhájce obžalovaného. Otec dítěte popřel, že by se něčeho špatného dopustil. Přiznal, že s družkou měli řadu konfliktů, hádali se kvůli bydlení a také kvůli tomu, že v těhotenství kouřila a pila. "Pohádali jsme se, dal jsem jí i dvě facky, ale jinak si nic nepamatuji. Nejsem si vědom, že bych jí ublížil. Vždyť to dítě jsme oba chtěli. Je to můj první syn," řekl obžalovaný.

Dítě bylo až do letošního února v péči lékařů, od té doby je u matky. Má problémy s pohyblivostí pravé ruky a nohy. Podle soudního znalce přežilo jen díky příkladné péči lékařů olomoucké fakultní nemocnice. "Nebyly zasaženy hlavní mozkové tepny," vysvětlil znalec, jak mohlo dítě vůbec přežít. Rozsudek zatím není pravomocný, obžalovaný i státní zástupce si nechali lhůtu pro odvolání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám