Hlavní obsah

Soud uložil Vietnamci 10 let vězení za navádění soudce Elischera ke korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský městský soud uložil Vietnamci Nguyenovi Quoc Hungovi deset let vězení a vyhoštění na neurčitou dobu za to, že navedl soudce Ivana Elischera k ovlivňování odvolacích řízení u Vrchního soudu v Praze. Verdikt není pravomocný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obžalovaní soudce Ivan Elischer a Nguyen Quoc Hung.

Článek

Vedle navedení Elischera ke zneužití pravomoci uznal soud Hunga vinným také z organizování uplácení, ze zasahování do nezávislosti soudu a z nadržování. Zařadil ho do věznice se zvýšenou ostrahou.

Elischer, kterého soud už dříve poslal do vězení na devět let, vycházel podle nepravomocného rozsudku od roku 2013 vstříc požadavkům svého přítele Hunga. V neveřejných rejstřících pro něj lustroval pachatele z řad Vietnamců a v několika případech stíhaným Vietnamcům zmírnil za úplatek tresty za drogovou kriminalitu.

Soudce vrchního soudu Elischer dostal za korupci devět let

Krimi

Hung se po letošním propuštění z vazby nedostavil k soudu, a ten na něj proto pohlížel jako na uprchlého. To už nyní neplatí. „Řízení již není vedeno jako řízení proti uprchlému,“ sdělil mluvčí soudu Wenig bez dalších podrobností. Hungova obhájkyně k tomu dříve řekla, že její klient odcestoval do vlasti a vietnamský lockdown kvůli koronavirové situaci mu následně neumožňoval návrat do Česka.

Oba muži vinu odmítají a zřejmě se odvolají. Podle Hungovy advokátky jeho chabá znalost češtiny vylučuje, aby na někoho reálně působil. Obsah hovorů Elischera s Hungem, který zachytily policejní odposlechy, pak označila za "nesourodé tlachání" bez důkazní hodnoty.

Policie nahrála, jak soudce Elischer získával informace o kauzách Vietnamců

Krimi

Elischer dříve připustil, že Hungovi skutečně obstarával informace, nicméně podotkl, že v mnoha případech šlo o informace veřejné. Stejně tak přiznal, že za jednoho z obžalovaných sám zpracoval dodatek k odvolání. Vyzdvihl ale, že prověrka všech jeho spisů, kterou nařídil předseda pražského vrchního soudu, nezjistila nic mimořádného.

Odvolání zvažuje i státní zástupce, který pro Hunga i Elischera žádal jedenáctileté odnětí svobody. Kauzou by se poté zabýval ještě Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám