Hlavní obsah

Soud udělil bratrovrahovi 12 let

Novinky, Aleš Honus, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Za vraždu svého bratra Drahomíra (45) dostal třicetiletý Pavel Holomek z malé obce Vápenná na Jesenicku dvanáct let vězení. Mladému muži, který kuchyňským nožem řešil dlouholetou rivalitu mezi sourozenci, nepomohlo ani předstírání duševní choroby.

Foto: Jan Soukup

Vánoční koncert 2012.

Článek

"O nemoci obžalovaného byla přesvědčena i obžaloba. Soudní znalci to ale nepotvrdili. Podle nich jde pouze o poruchu osobnosti, nikoliv duševní chorobu," řekla ve čtvrtek předsedkyně senátu ostravského krajského soudu Renáta Gilová.

Bratrovi zasadil devět ran

Poklidnou hladinu života v malé podhorské vesnici zčeřila bratrovražda loni 23. listopadu. Z kuchyně rodinného domku se ozval křik v deset hodin dopoledne. Po chvíli do místnosti vstoupili rodiče a spatřili nejmladšího ze svých devíti potomků se zkrvaveným nožem v ruce a jeho nehybného bratra s devíti ranami v horní části těla.

"Když jsme přijeli na místo, v kuchyni pobíhali rodiče a křičeli na syna, co to udělal," vypověděl jeden z členů policejní hlídky, která byla na místě jako první.

Jak ukázala pozdější pitva, bratr nemohl útok přežít. "I při poskytnutí okamžité lékařské pomoci nemohl být jeho život zachráněn," uvedla státní zástupkyně Michaela Šoková.

Záviděl práci

Motiv vraždy měl podle zjištění vyšetřovatelů hluboké kořeny v minulosti. Mezi bratry panovala dlouholetá rivalita, která časem přerostla v neskrývanou nenávist. Svoji roli možná sehrála i skutečnost, že nezaměstnaný Pavel svému staršímu bratrovi záviděl práci. Podle svědků šlo o spořádanou rodinu, ze které se právě Pavel nějakým způsobem vymykal.

Soudkyně zdůvodnila výši trestu v dolní polovině sazby především dřívější bezúhonností obžalovaného a jeho přiznáním. "Na druhé straně mu nezbylo nic jiného, než se doznat, protože nikdo jiný tam nebyl a bezprostředně po činu byl přistižen svými rodiči," řekla Gilová.

Rozsudek zatím nenabyl právní moci, protože obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu na případné odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám