Hlavní obsah

Soud trestal další solární byznys miliardáře Zemka

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl to být výhodný byznys za stovky milionů korun, místo toho ale solární elektrárny spojené s miliardářem Zdeňkem Zemkem přinesly mnohaleté tresty vězení pro jeho dva syny. Přímo v kauze elektrárny samotného Zemka pak u soudu dostal 7,5 roku vězení miliardářův spolupracovník. Zemek také čelí obžalobě, kvůli jeho vážnému zdravotnímu stavu soud ale jeho proces vyloučil k samostatnému projednání.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zdeněk Zemek na snímku z roku 2014

Článek

Senát brněnského krajského soudu v čele s Petrem Jirsou potrestal Jana Hudečka, zástupce jedné z miliardářových firem, za podvod při získávání licence pro Zemkovu solární elektrárnu. Hudeček přitom figuroval i v podvodech při získávání licencí pro elektrárny miliardářových synů Alexandra a Zdeňka, kde jednou z obžalovaných byla i někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková.

Případy solárů otce i jeho synů souvisí s honem na výhodné výkupní ceny elektřiny z konce roku 2010. Pokud tehdy solární elektrárny získaly licenci od ERÚ do konce roku, dosáhly na více než dvojnásobnou výkupní cenu proti zařízením s licencí získanou až v roce 2011.

Nehotová elektrárna neměla dostat licenci

„Obžalovaní Jan Hudeček, Pavol Hubočan a Martin Malina koncem roku 2010 předkládali ERÚ nepravdivé dokumenty o činnosti a bezpečnosti fotovoltaické elektrárny,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Radek Mezlík.

„Mělo jít o předávací protokol, doprovodné dopisy a notářský zápis,“ dodal Mezlík.

Malina a Hubočan se měli provinit tím, že měli v notářském zápise zamlčet nedostatky dostavované elektrárny. Soudce Jirsa je ale zprostil obžaloby, když upozornil na podezřelé okolnosti vzniku onoho zápisu.

Naopak u Hudečka soud neměl o vině pochybnosti. „Obžalovaný podepsal nepravdivý předávací protokol, ačkoli věděl, že stavba je ještě nedokončená, a věděl, že tento dokument půjde na ERÚ, aby elektrárna dostala licenci ještě v roce 2010, a tím by měla nárok na výhodnější cenu elektřiny,“ řekl Jirsa.

Hudeček dostal sedm let vězení už v kauze elektráren Zemkových synů, brněnský soud tak jeho předchozí potrestání zrušil a přidal mu navrch půl roku.

Protokol měl podepsat a doručit Zemek

Na lavici obžalovaných měl původně sedět i Zemek. „Měl být tou osobou, která podepsala a nechala doručit ERÚ předávací protokol dosvědčující kompletnost a bezpečnost elektrárny, tento dokument obžaloba považuje za nepravdivý,“ upozornil Mezlík.

Zemek šéfuje např. prvoligovému klubu 1. FC Slovácko a ovládá několik autobusových dopravců. Zda skutečně před soudem skončí, bude ale záležet na jeho zdravotním stavu.

Současně s trestními kauzami soudy řeší i žaloby ve veřejném zájmu, které podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Ten napadl 22 licencí z roku 2010.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám