Hlavní obsah

Soud snížil vrahovi trest, protože si ještě neodpykal ten předchozí

Právo, pab
Praha

Pražský vrchní soud (VS) může napravit svoji chybu v případu Antonína Wertheima z Rokycanska odsouzeného za vraždu nepohodlného svědka. Nejvyšší soud (NS) vyhověl dovolání státní zástupkyně, jež se domáhala zrušení rozsudku VS, podle kterého by se mohl Wertheim dostat na svobodu o sedm let dříve.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Antonín Wertheim u soudu

Článek

VS mu totiž letos v dubnu uložil 15 let vězení, aniž přihlédl k tomu, že si ještě neodseděl sedm let z předchozího odsouzení. Protože trest 15 let není výjimečný, nemůže se mu k němu předchozí trest připočítat.

„Senát si tuhle věc neuvědomil,“ uvedl už dříve mluvčí VS Jan Fořt. Podle pondělní informace mluvčího NS Petra Knötiga byl rozsudek VS zrušen. „Případ se vrací k VS, aby znovu rozhodl,“ dodal Knötig.

Oběť uškrtili autolanem

Wertheim v březnu 2008 spolu se stejně starým Antonínem Klysákem uškrtil a zakopal Klysákova příbuzného. Za to dostal letos v únoru u Krajského soudu v Plzni výjimečný trest 18 let vězení. Ten by měl začít vykonávat od ledna 2017, do té doby by si totiž měl ještě odsedět zbývajících sedm let z osmiletého trestu za předchozí trestnou činnost. Celkem by tak měl být ve vězení ještě 25 let.

Kvůli odvolání se kauzou zabýval i pražský vrchní soud. Ten v dubnu rozhodl, že Wertheimovi trest sníží z 18 let na 15. K výši 15 let už ale není možné připočítat oněch nevykonaných sedm let.

Vražda se stala 25. března 2008. Wertheim a Klysák svoji oběť uškrtili autolanem, vysvlékli a zakopali do jámy připravené na septik. Muže zavraždili, aby je nemohl usvědčit z jiného trestného činu. Oba ho totiž předtím připravili o rodinný dům.

Klysák za vraždu dostal 13,5 roku vězení. Později policie v případu obvinila ještě třetího muže, otce již odsouzeného Wertheima. Toho soud za spoluúčast na vraždě poslal zatím nepravomocně na 14 let za mříže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám