Hlavní obsah

Soud s Rathem může pokračovat, Pacovský podjatý není

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Soudce Robert Pacovský z Krajského soudu v Praze ani jeho přísedící nejsou podjatí a mohou nestranně rozhodnout v případu bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. Minulý týden tak rozhodl odvolací Vrchní soud v Praze, který přehodnocoval stížnosti podané Rathem a rovněž obhájci většiny z dalších deseti spoluobžalovaných.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý středočeský hejtman David Rath u Krajského soudu v Praze

Článek

Vývoj v případu potvrdila v pondělí Právu mluvčí vrchního soudu Simona Heranová.

Námitky podjatosti Pacovský nejdříve sám zamítl, proti čemuž podali advokáti stížnosti k vrchnímu soudu, který verdikt krajského soudu potvrdil. Vrchní soud rozhodl minulý týden ve čtvrtek v neveřejném jednání. „Jde o rozhodnutí o stížnostech proti usnesení týkajícímu se podjatosti v kauze MUDr. Ratha,“ dodala mluvčí.

Rath svou námitku zdůvodnil například žalobou na ochranu osobnosti, kterou na soudce v minulosti sám podal a zakládá podle něj mezi nimi určitý vztah. Exhejtman žalobu již pravomocně prohrál, dovolává se ale ještě k Nejvyššímu soudu. Pokud by byla taková námitka uznána, podle Pacovského by se pak obžalovaní mohli tímto podobným způsobem obecně zbavovat soudců ve svých kauzách.

Advokáti: Soud nezdržujeme

Rathovu námitku smetl odvolací soud ze stolu již poněkolikáté. Obhajoba se opakovaně snaží Pacovského z případu vyloučit, protože je podle ní jeho vztah k Rathovi osobní a je rovněž pod společenským tlakem, aby Ratha, obžalovaného spolu s dalšími lidmi z korupce, při veřejných zakázkách odsoudil.

Právní bitva se v případu odehrává zejména kolem desítek hodin odposlechů, které pořídila policie a stojí na nich obžaloba. Podle vyšetřovatelů jsou důkazem promyšleného ovlivňování veřejných zakázek. Obžaloba považuje za klíčové hráče kauzy bývalou šéfku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou (dříve Pancovou) a jejího partnera, někdejšího náměstka krajských nemocnic Petra Kotta. Mezi dalšími obžalovanými jsou hlavně podnikatelé.

Advokáti Pacovského argumenty odmítají. Rath podle nich trestní řízení nezdržuje, ale používá zákonné postupy podle možností obhajoby.

Pacovský řeší Rathův případ od roku 2013, v minulosti mu udělil 8,5 roku vězení, verdikt ale zrušil odvolací vrchní soud a kauzu vrátil k novému projednání. Obnovené hlavní líčení začalo loni na podzim, nyní bylo kvůli rozhodování o podjatosti přerušeno a další termíny soud nařídil na březen a duben.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám