Hlavní obsah

Soud s Berdychem: oběť bili podle telefonických pokynů

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obžalovaný Radek Trumpeš v probíhajícím procesu proti 26 pachatelům brutálních loupeží gangu okolo Davida Berdycha v úterý ve ztichlé velké porotní síni pražského vrchního soudu před senátem soudce Petra Nováka vypovídal o podílu policistů ve zločinech gangu. Vše podle něj začalo únosem, vydíráním a týráním Leonarda Skláře. Jeho únos se odehrál v březnu 1999 na objednávku spoluobžalovaného Žaluda staršího.

Článek

Podle zadání z něj měli vynutit výkupné dva milióny korun. Oběť tvrdila, že peníze nemá. "Během samotné akce byl Berdych ve spojení s Žaludem starším. Sklář byl na příkaz Žaluda staršího vystaven fyzickému násilí. Bili ho všichni pěstmi a fackovali ho. Žalud starší telefonicky určoval i intenzitu násilí, že na Skláře můžeme velice tvrdě," vypověděl Trumpeš. 

Vybrali si Berdycha

"Postupem doby jsme zjistili, že to (únos Skláře) vymyslel Žalud starší s důstojníky OBOZ (Josefem Opavou a Petrem Koňaříkem, pražský odbor pro boj s organizovaným zločinem)..., aby jim pak bylo vypláceno 30 procent (z loupeží) a Berdycha donutili k další spolupráci... asi byl nejschopnější," řekl o začátku spolupráce policistů z OBOZ s gangem a důvodech, proč si Opava s Koňaříkem vybrali právě Berdycha jako vykonavatele budoucích loupeží.

Trumpeš se ve své výpovědi v souvislosti s popisem role policistů na činnosti gangu zmínil o loupeži v plzeňském hypermarketu OMI, za kterou byl poslán do vězení jeden ze strážných ochranky hypermarketu.

"Za OMI v Plzni zavřeli nevinného," prohlásil Trumpeš před Novákovým trestním senátem. Sdělením, že za loupež v OMI sedí nevinný, možná Trumpeš bezděčně potvrdil zjištění týmu Mari Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu z května 2003.

Již tehdy Radek Čermák jako zástupce velitele týmu Mari Petra Vojtěchovského v písemném vyhodnocení napsal, že jsou v kauze okolo Berdycha kriminalizováni nevinní. Marně. Stalo se jen, že Vojtěchovského obvinili z úplatkářství, tým Mari do půl roku po Čermákově vyhodnocení zanikl a Čermák odešel na vlastní žádost z policie. Na věci nic nezměnilo, že soudce Petr Franc loni v lednu v rozsudku shledal, že Vojtěchovský úplatek nepřijal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám