Hlavní obsah

Soud rozplétá fingované obchody s počítači

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Obří podvody, spočívající v okrádání státu o daň z přidané hodnoty při fingovaných obchodech s výpočetní technikou, projednává v tomto týdnu Krajský soud v Ostravě. Šestnáct obžalovaných a pět firem podle obžaloby pomocí finančních machinací požadovalo nadměrné odpočty DPH. Škoda způsobená státu za pomoci několika desítek fingovaných transakcí byla vyčíslena na 180 miliónů korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

V případu je souzeno šestnáct lidí, jako jediný zůstává ve vazbě František Břicháček.

Článek

Podle obžaloby šlo o organizovanou skupinu, která navíc byla součástí mezinárodního gangu. „Je to část celoevropského řetězce,“ uvedl státní zástupce Martin Brzobohatý z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Jedním z hlavních organizátorů byl podle obžaloby František Břicháček, který je jako jediný z obžalovaných dosud ve vazbě. Muž ovládal jednu ze tří firem, které uplatňovaly vratky DPH. Mezi obžalovanými je také občan německé národnosti René Fischer Bernard, jehož firma disponovala skladovými prostorami. Ten je souzen jako uprchlý.

Zboží přeprodávali 

Skupina obžalovaných podle státního zástupce vytvořila řetězec firem, které mezi sebou zboží přeprodávaly. „Podstatou trestné činnosti bylo to, že krabice se zbožím putovaly mezi firmami v řadě evropských zemí, a v každé z těchto zemí byla při vývozu žádaná vratka daně z přidané hodnoty,“ dodal státní zástupce.

Obžalovaní v přípravném řízení i u soudu většinou vypověděli, že na svém jednání nevidí nic trestného. „Hájí se tím, že šlo o běžné obchody,“ dodal Brzobohatý.

Hlavní líčení bude pokračovat výslechy celé řady svědků i soudních znalců. Vzhledem k rozsáhlosti případu a náročnosti posouzení se dá očekávat, že rozsudek padne nejdříve za několik měsíců. Některým z obžalovaných hrozí až deset let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám