Hlavní obsah

Soud rozhoduje o odškodném pro Baťovu rodinu za znárodněnou vilu

Novinky, bad
Praha

Pět potomků zlínského podnikatele Jana Antonína Bati (1898-1965) žaluje u Obvodního soudu pro Prahu 2 Českou republiku o nárok na odškodné za Baťovu vilu ve Zlíně, kterou mu stát v roce 1947 vzal, když ho odsoudil za údajnou kolaboraci s nacisty. Náhradu škody rodina vyčíslila na částku ve výši 56 miliónů korun. Verdikt soud vynese příští týden.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Baťův vnuk John Nash

Článek

Z rodiny se k jednání nikdo nedostavil, právní zástupce Baťových potomků Filip Hejl přednesl pouze její vyjádření.

„Tato věc je zcela jedinečná. Ještě se nestalo, aby byl revidován rozsudek z let 1947 a 1948. Nikdy předtím se nic takového nestalo a pravděpodobně se ani nikdy už nestane. Je evidentní, že ta újma, kterou pan J. A. Baťa utrpěl, je mnohem většího rozsahu než uplatňovaný nárok. Uplatnili jsme nárok pouze na věci, které lze dědit. Nakonec se nárok zúžil na Baťovu vilu ve Zlíně a pozemky s ní spojené,“ řekl Hejl.

Stát: Žaloba je nedůvodná

Právní zástupkyně státu Blanka Petrlíková z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových s žalobou ale nesouhlasí.

„Žaloba je neprojednatelná, neboť žalobce koncipuje žalobu na základě dávno neplatného občanského zákoníku,“ uvedla Petrlíková, která současně řekla, že Baťovi žalobou obcházejí restituční zákony.

Soudkyně Otílie Hrehová pak jednání odročila na příští týden.

Baťu v roce 1947 označil Národní soud v Československu kvůli údajné spolupráci s nacisty za zrádce a kolaboranta a zabavil mu majetek. V roce 2007 byl Baťa soudy rehabilitován.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám