Hlavní obsah

Soud rozdělil Číňanům za nájemné vraždy 64 let vězení

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský městský soud ve středu rozdal tresty ve výši 13, 15, 16 a 20 let čtyřem Číňanům, kteří byli vykonavateli dvojnásobné nájemné vraždy jejich krajanů. Muž přezdívaný Starosta, který se živil jako karetní hráč a zajímala se o něj policie kvůli obchodům s heroinem, údajně obehrál špičky čínské mafie o pět miliónů korun, což se jemu a jeho manželce stalo osudným.

Foto: Leona Roháčková

Wikov 40 Martina Wichterleho byl oceněn nejlépe renovovaným veteránem roku 2011

Článek

Jeho družka však zemřela pouze proto, že byla v osudný den v listopadu roku 2001 na místě činu v bytě v Praze 4 rovněž přítomna. Jak uvedl dnes pražský městský soudce Dušan Paška, čtveřice se vypravila do Starostova bytu v předem vytipovanou večerní hodinu. Před domem si počkali na dalšího Číňana, který se právě vracel z návštěvy od Starosty. S pistolí v ruce ho donutili, aby u svých známých opět zazvonil a tím jim umožnil nenásilný přístup do bytu. Tam pachatelé napadli oba přítomné, spoutali a za použití škrtidla, zřejmě kravaty, je usmrtili.Těla obou Číňanů pak vložili do vany a byt i se svědkem opustili.

Xize se k vraždám přiznal

Dva ze čtyř obžalovaných se k činu částečně přiznali. Mezi nimi i sedmatřicetiletý muž s přezdívkou "Xize", který dostal nejpřísnější dvacetiletý trest. "Jednání tohoto obžalovaného je ze všech nejnebezpečnější. Byl zřejmě organizátorem, dojednával odměnu a celou akci plánoval. On se také přiznal, že usmrtil oba obžalované," řekl k jeho osobě Paška. Nejstarší z mužů, osmatřicetiletý rodák z Pekingu, pak svou přítomnost na místě nepopřel.

Nejpodrobněji nicméně skutek popsal svědek, kterého obžalovaní donutili ke spolupráci při vniknutí do bytu.

Policie je dopadla náhodou

Na stopu pachatelů se policie dostala náhodou poté, co vyslýchala dva podezřelé v jiné kauze, únosu čtyřiadvacetileté dcery čínského restauratéra. Tu bude soud řešit ještě letos. Z únosu je podezřelý mj. onen korunní svědek tohoto případu a dále dva z obžalovaných. Nejasné stále zůstává, kdo si nájemnou vraždu objednal. Údajně se však mělo jednat o "nějakého Číňana z provincie Zhejiang."

O působení obžalovaných v České republice toho rovněž není moc známo. Podle dostupných informací zřejmě muži měnili svou totožnost, při prohlídkách jejich bytů se totiž našly falešné pasy.

Proti rozsudku se všichni Číňani na místě odvolali. Obhájci obžalovaných pak dnes nad verdiktem živě diskutovali. Advokát Josef Lžičař například ČTK řekl, že zdůvodnění rozsudku nerozuměl. "Zdá se mi, že to (soudce) založil na zásadě kolektivní odpovědnosti, a to české trestní právo nezná," uvedl s tím, že soud nemohl s jistotou říci, co kdo v inkriminovanou dobu dělal kromě obžalovaného, který se k vraždám přiznal. Odsouzení je navíc podle něj založeno na výpovědi jednoho svědka, který je stíhán kvůli únosu.

Všichni čtyři muži musí podle rozhodnutí soudu po výkonu trestu opustit Českou republiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám