Hlavní obsah

Soud rozdal tresty za zkrachovalou kampeličku

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Po pěti letech nepodmíněného odnětí svobody dostali v úterý u Krajského soudu v Hradci Králové tresty Tomáš Rathouský a Marek Knapík (oba 33). Jsou to dva hlavní obžalovaní v kauze zkrachovalé Živnostenské družstevní záložny (ŽDZ) ze Dvora Králové nad Labem.

Článek

Jejich spoluobžalovaný Karel Jaroměřský (51) byl potrestán dvěma roky s tříletým podmíněným odkladem. Všichni tři se podle rozsudku provinili tím, že v letech 1998 až 2000 připravili záložnu o více než 130 miliónů korun. Kampelička, která měla na 2700 členů, je od podzimu roku 2000 v konkurzu.

Pracovali jako šéfové kampeličky

Rathouského a Knapíka soud odsoudil za zneužívání informací v obchodním styku a podvod. Zakázal jim rovněž na sedm, resp. na šest let zasedat v orgánech obchodních společností. Jaroměřský se podle verdiktu provinil porušováním povinností při správě cizího majetku a v orgánech firem nesmí působit tři roky.

Rathouský s Knapíkem pracovali v záložně jako předseda a místopředseda představenstva. Soud rozhodl, že kampeličku připravili o milióny zejména prostřednictvím nevýhodných obchodů s pohledávkami mezi ŽDZ a personálně propojenými společnostmi Able makléřský dům a Fibur. Ve Fiburu byli Knapík s Rathouským jednatelé a v Able makléřském domě oba seděli v představenstvu. Obě firmy skončily rovněž v konkurzu.

Opatovice většinu peněz získaly zpět

Do záložny uložila své peníze i obec Opatovice nad Labem na Pardubicku. Jak Právu oznámil její starosta Pavel Kohout (ODS), z původního třicetimiliónového vkladu se podařilo většinu získat zpět, nyní zbývá vymoci pohledávku ve výši přes sedm miliónů. "Pokud bude existovat sebemenší šance, pokusíme se peníze dostat zpět," prohlásil Kohout.

Předseda soudního senátu Miroslav Mjartan uvedl, že žalobě se nepodařilo prokázat, že se obžalovaní osobně obohatili. "Je ale jasné, že došlo k poškození záložny. K obchodu s pohledávkami neměla ŽDZ oprávnění a tímto způsobem z ní obžalovaní vyvedli peníze," řekl při odůvodnění rozsudku.

Všechny strany se ihned odvolaly

"Žádné peníze nebyly vyváděny, ale bylo s nimi podnikáno podle našeho názoru v souladu se zákonem. Byl za ně pořizován majetek ve prospěch podnikání záložny," řekl po vynesení verdiktu Rathouský, který se stejně jako Knapík proti rozsudku okamžitě odvolal. Odvolal se i státní zástupce Ivo Ježek. "Trest je nízký, podle mého názoru by bylo přiměřené nejméně osmileté vězení, protože způsobená škoda je velmi vysoká," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám