Hlavní obsah

Soud řeší vraždu bruntálské barmanky

– OSTRAVA
Právo, Aleš Honus

První ze dvou brutálních vražd, které letos v březnu otřásly jinak poklidným Bruntálem, se od pondělka zabývá ostravský krajský soud. Dvacetiletému Tomáši Verešovi klade obžaloba za vinu, že 16. března nad ránem ubodal stejně starou barmanku z herny Fénix Radku Trnčákovou.

Foto: René Herzán

Do výstavy se letos zapojil i klášter v Broumově.

Článek

Stalo se tak jen dvanáct dní poté, co byla na benzínové stanici na Žlutém kopci podobným způsobem ubodána 49letá čerpadlářka a matka čtyř dětí.

S dívkou se znal

Podle obžaloby Vereš na mladou servírku, se kterou se znal delší dobu, zaútočil kuchyňským nožem. Deset ran mířilo do krku, dalších devět do horní části hrudníku. K vraždě, k níž se Tomáš Vereš kriminalistům pod tíhou důkazů přiznal, se ale před soudem k účasti na zločinu nehlásí.

Vyučený číšník, který ve Fénixu dva roky před vraždou sám pracoval, u soudu podrobně popisoval průběh osudné noci. "Zastavil jsem se v herně Kobra, kde jsem prohrál asi 1500 korun. Pak jsem byl v herně West, kde jsem nechal asi tři tisíce korun. Nakonec jsem se při cestě domů zastavil ještě ve Fénixu, kde jsem také nějaké peníze prohrál," řekl Vereš u soudu.

Z Fénixu podle svých slov odešel kolem čtvrté hodiny ranní, pak si ale uvědomil, že v baru zapomněl cigarety a vrátil se zpět. "Když jsem vešel dovnitř a podíval jsem se za barový pult, viděl jsem tam Radku ležet. Byla celá od krve. Já jsem s ní zatřásl a když jsem viděl, že nejeví žádné známky života, utekl jsem. Prostě jsem zpanikařil, nikdy předtím jsem nic podobného neviděl," vypovídal před soudem Vereš.

K přiznání jej prý donutili policisté

Při výslechu před kriminalisty se však Vereš k vraždě přiznal. Dokonce popsal, jak nůž i peněženku plnou peněz hodil do popelnice. "Žádám, aby byl přezkoumán můj duševní stav, protože nechápu, jak jsem něco takového mohl udělat," řekl také.

Své přiznání u soudu vysvětloval tím, že před kriminalisty vypovídal vystresovaný. "Policisté na mne činili nátlak. Nedali mi napít a nemohl jsem si ani zakouřit. Ten policista do mne pořád hučel: tys to udělal, přiznej se, já ti to vidím na očích. Tak jsem to nakonec podepsal, abych měl klid," soukal ze sebe nejistým hlasem Vereš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám